secundair logo knw 1

Wavin brengt het StormHarvester beheersysteem op de markt. Met het systeem kan regenwater opgevangen, geïnfiltreerd en hergebruikt worden. Het is Wavin’s antwoord op de vraag naar meer dynamische waterberging. “Met deze techniek gaan we neerslag meer zien als een kans, in plaats van een bedreiging”, zegt Wim Vandecauter, business developer manager bij Wavin.

Wim Vandecauter 180 vk Wim VandecauterHet beheersysteem bestaat uit een telemetrie installatie en een vlinderklep, die beide aangesloten dienen te worden op een ondergrondse waterbuffer, zoals een krattensysteem. Telemetrie stuurt de klep aan op basis van de beschikbare ruimte in het bekken, data en de te verwachten regenbui. Algoritmen bepalen hoe laat de klep opengaat. Zo blijft de buffer ten alle tijde gevuld en vermijdt het piekbelastingen voor de riolering, aldus Wavin.

Luchtdrukmetingen
“Het systeem berekent hoeveel regenwater er gaat vallen en hoeveel water uit de buffer moet lopen om het opnieuw aan te vullen”, vertelt Vandecauter. “Het gebruikt meerdere indicatoren; sensoren, luchtdrukmetingen, en weerdata. Elke 15 minuten bekijkt het de nieuwe voorspellingen. We ontwikkelden een algoritme dat daar conclusies uit trekt. Neerslag? Dan loopt het systeem tot een bepaalde hoeveelheid leeg, voordat de bui valt.”

Infiltratiesystemen staan volgens Vandecauter voor 95 procent van de tijd leeg. “Onnodig”, zegt hij. Bovendien kan het een uitdaging zijn om in een moeilijk doorlatende grond het water te laten infiltreren. Indien gewenst infiltreert StormHarvester geleidelijk. “Wat we zien is dat men op veel plekken zo snel mogelijk van het regenwater af wil. Er is een groeiende vrees voor overstromingen, terwijl het regenwater een waardevolle bron is voor beregening of voor sanitaire doeleinden.”

Waterstress
Ook hoopt Vandecauter met het regenwaterbeheersysteem een oplossing te bieden voor waterstress. “Op veel plekken in de wereld wordt er beregend met drinkwater. Met StormHarvester kan dat met regenwater. Ook in droge periodes omdat je heel dynamisch bent met de berging van regenwater in de buffer. Dit zorgt ervoor dat je drinkwatergebruik reduceert, regenwater kan hergebruiken in droge periodes en zorgt voor verkoeling met het beregenen van groen.”

Momenteel is StormHarvester op diverse locaties in Nederland, Duitsland en België in gebruik. “In België is het verplicht regenwater te hergebruiken voor het spoelen van toiletten. Naast overheidsinstanties hebben we ook particuliere klanten. Iedere klant heeft inzicht in een digitaal platform. Het is een slim, dynamisch systeem dat rekening houdt met toekomstige buien. Naar dit soort systemen gaan we steeds meer toe.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.