Irrigatie voor landbouw is wereldwijd verantwoordelijk voor een groot deel van de zoetwaterbehoefte. In nieuw onderzoek is becijferd dat aan een kwart van deze behoefte in Nederland zou kunnen worden voldaan door verantwoord hergebruik van afvalwater.
De onderzoekers van de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en KWR Water stellen in het artikel ‘Shifting the imbalance: Intentional reuse of Dutch sewage effluent in sub-surface irrigation’ voor om afvalwater te gebruiken in ondergrondse irrigatiesystemen. “Hiermee behalen we eigenlijk drie doelen,” zegt Dominique Narain-Ford. Narain-Ford is promovendus bij het Copernicus Institute for Sustainable Development van de Universiteit Utrecht en hoofdauteur van het onderzoek. “Efficiënter gebruik van water, zuivering van het afvalwater in de bodem en we leggen de nadruk op het verschil tussen bewust en onbewust hergebruik van afvalwater.”
Efficiënter watergebruik
Narain-Ford en haar collega’s verwachten dat er efficiënter gebruik gemaakt kan worden van het beschikbare water. “We hebben gekeken hoeveel afvalwater er wordt gereinigd, en vervolgens geloosd op het oppervlaktewater, door de RWZI’s. Vervolgens hebben we onderzocht hoeveel water er in Nederland wordt gebruikt om landbouwgrond te irrigeren. En als laatste hebben we bekeken hoeveel akkers er in de buurt van RWZI’s, bijvoorbeeld via drainagebuizen, kunnen worden voorzien van dit afvalwater. In ondergrondse irrigatiesystemen kan ongeveer een kwart van de landbouwwaterbehoefte gedekt worden door afvalwater te gebruiken tijdens een gemiddeld seizoen, en 17 procent tijdens een droog seizoen.”
Verbeterde kwaliteit oppervlaktewater
Omdat het afvalwater in het voorstel van Narain-Ford wordt gezuiverd in de bodem, en niet meer geloosd op het oppervlaktewater, zou deze methode ook bij kunnen dragen aan een hogere waterkwaliteit van het oppervlaktewater. “Gezuiverd afvalwater bevat resten van geneesmiddelen, antibioticaresistente bacteriën en andere chemicaliën. Als we het afvalwater filteren in de bodem, kan de verspreiding van chemicaliën en microben afnemen en stijgt de kwaliteit van het oppervlaktewater. Dat weten we vooral uit eerdere studies die zich richten op bodempassage. Op dit moment onderzoeken wij welke en hoeveel van deze stoffen via ondergrondse irrigatie bij de gewassen en het grondwater terecht komen.”
Bewust en onbewust hergebruik
Narain-Ford benadrukt dat hergebruik van afvalwater geen nieuw fenomeen is. Agrariërs gebruiken immers ook oppervlaktewater om hun gewassen mee te beregenen. “Met dit onderzoek willen wij het verschil tussen bewust en onbewust hergebruik benadrukken. Hergebruik is er al. Bewust hergebruik gekoppeld aan ondergrondse irrigatie zou een veiliger variant daarvan kunnen zijn.”
MEER INFORMATIE
Shifting the imbalance: Intentional reuse of Dutch sewage effluent in sub-surface irrigation