secundair logo knw 1

Foto: HKT

Momenteel betalen 27 bedrijven in Noord-Brabant belasting voor het oppompen van grondwater. Dat worden er vanaf volgend jaar tussen de 200 en 500. De provincie gaat het geld gebruiken voor de financiering van het herstel van het grondwatersysteem.

Het betreft een voorstel van Gedeputeerde Staten in verband met de begroting van 2026. GS wil dat de grens voor de grondwaterheffing flink omlaag gaat: van jaarlijks 150.000 naar 50.000 kubieke meter.

Deze hoeveelheid water is vergelijkbaar met een voetbalveld dat 10 meter onder water staat, volgens het bericht van de provincie Noord-Brabant. Een bedrijf dat meer grondwater oppompt, betaalt boven de grens zo’n 4 cent per kubieke meter.

‘Belangrijk en logisch’
De verbreding van de grondwaterheffing was als ambitie opgenomen in het provinciale bestuursakkoord 2023-2027. Het is belangrijk en logisch dat de gebruiker van grondwater daarvoor ook betaalt, wordt gesteld.

Provinciale Staten moet nog akkoord gaan met het voorstel van GS. In november komt dit aan de orde bij de bespreking van de begroting. Bij groen licht starten de voorbereidingen voor uitvoering.

Heffing voor 200 tot 500 bedrijven
Op het ogenblik betalen alleen 27 bedrijven die meer dan 150.000 kubieke meter grondwater oppompen de grondwaterheffing: twee drinkwaterbedrijven en verder grote industriële onttrekkers. Zij zijn door de verlaging van de grens naar 50.000 kubieke meter straks jaarlijks meer geld kwijt: ongeveer 4.000 euro.

Er komen ook veel bedrijven bij die voor het eerst de belasting moeten gaan betalen. Volgens de provincie zullen vanaf 1 januari 2026 tussen de 200 en 500 bedrijven aan de heffing bijdragen. Het gaat vooral om grote agrarische bedrijven. Het aantal is afhankelijk van de weersomstandigheden in een jaar en varieert daarom behoorlijk.

Geld ingezet voor grondwatersysteem
De provincie wil het geld inzetten voor het financieren van het herstel van het grondwatersysteem. Dat staat sterk onder druk door klimaatverandering en structureel afnemende watervoorraden.

De verbreding van de grondwaterheffing is volgens de provincie een van de nieuwe maatregelen om te zorgen voor een klimaatbestendig en veerkrachtig water- en bodemsysteem in Brabant. In 2028 worden de doeltreffendheid en uitvoerbaarheid geëvalueerd. Ook bekijkt de provincie dan of een verdere verlaging van de grens wenselijk en uitvoerbaar is.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    G Timmerman · 5 days ago
    Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw