secundair logo knw 1

Foto Federico Beccari Unsplash

Energievoorziening is in rap tempo van saai onderwerp tot hot topic geworden. Geopolitieke ontwikkelingen, duurzaamheidsdoelstellingen en de energietransitie zijn hierbij de bepalende factoren. Ook de waterschappen moeten zich voorbereiden op grote veranderingen op de energiemarkt.


Tekst Philip Reedijk


Op initiatief van de waterschappen Rivierenland, Drents Overijsselse Delta en Brabantse Delta en Hoogheemraadschap Rijnlanden is kenniscentrum STOWA in 2023 onderzoek gestart naar de energievoorziening van de toekomst: wat is de impact van de ontwikkelingen op de primaire taken en welke handelingsperspectieven hebben de waterschappen?

De opdracht ging naar adviesbureaus Tauw, Quintel en Arcadis, die hun bevindingen publiceren in het rapport ‘E3B, Energievoorziening: Beschikbaar, Betaalbaar en Betrouwbaar’, dat eind februari door STOWA is gepubliceerd.

Belangrijkste conclusie: met name de beschikbaarheid en betaalbaarheid van energie staan fors onder druk, en in mindere mate ook de betrouwbaarheid. De waterschappen zullen hun elektriciteitsvoorziening in de komende jaren nauwgezet vorm moeten geven, om de gevolgen van de energiecrisis goed te kunnen managen. Dit vraagt om meer aandacht vanuit technisch-inhoudelijk perspectief, én om meer overleg en afstemming met netbeheerders en de omgeving, aldus het rapport.