secundair logo knw 1

Cover H2O december 24 800Dijkgraaf Luzette Kroon: ‘Kabinet, zorg dat de regio telt’
Tuindersdochter Luzette Kroon leerde al vroeg hoe belangrijk goed waterbeheer is. Zij is een overtuigd aanhanger van het water- en bodemprincipe. De dijkgraaf van Wetterskip Fryslân en bestuurslid van de Unie van Waterschappen heeft een duidelijke boodschap voor het kabinet. ‘Nationale regels scheppen duidelijkheid.’ En: ‘Houd het IJsselmeer goed gevuld.’

De weerbarstige praktijk van 5 jaar PFAS-regels in de waterbouw
De dijk langs het Markermeer is versterkt met PFAS- houdende grond, terwijl bij de versterking van de stadsdijken in Zwolle scheepsladingen met PFAS-grond moesten worden afgevoerd naar Antwerpen. Waterbouwers werken nu 5 jaar met strenge regels voor PFAS en dat leidt tot zeer uiteenlopende praktijken. H2O maakt de balans op. “De huidige zeer strenge PFAS-norm jaagt ons allemaal op hoge kosten en veroorzaakt veel extra vervoersbewegingen met grond.”

Is 20 procent drinkwaterbesparing wel ambitieus genoeg?
Langdurige periodes van droogte en de capaciteitsuitbreiding waar drinkwaterbedrijven mee worstelen, zetten de beschikbaarheid van drinkwater onder druk. In het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing wordt ingezet op een besparing van 20 procent voor grootverbruikers, zoals bedrijven. Welke mogelijkheden zijn ervoor bedrijven om te besparen en hoe realistisch is die 20 procent?

COP29: Klimaattop van de gemiste kansen
Tijdens klimaattop in Baku liepen de arme landen boos weg van de onderhandelingstafel uit frustratie over de klimaatfinanciering. Rijke industrielandenlanden wilden niet meer afdragen dan 300 miljard dollar per jaar in 2035, in de verste verte niet genoeg om de kwetsbare landen te helpen om de gevolgen van de klimaatveranderingen op te vangen.



Cover Water Matters december 24 800Special: WATER MATTERS
Huib de Vriend, voorzitter redactieraad: ‘Water Matters gaat over de vraag: wat kán ik er mee?’
Water Matters beleeft volgend jaar zijn 10e jaargang die in juni wordt ingevuld met de 20e uitgave. Aan de vooravond van het tweede lustrumjaar spreken we met de voorzitter van de redactieraad, Huib de Vriend, over de waarde van de uitgave. “Water Matters geeft invulling aan de maatschappelijke impact van wetenschappelijk onderzoek, daar zie ik veel toegevoegde waarde in.”

Beoordeling van piping in de noordelijke Maasvallei
Piping is een kritisch faalmechanisme bij dijken, waarbij water onder de dijk door stroomt en zandkorrels meeneemt. Het kan leiden tot dijkfalen. In Nederland wordt piping beoordeeld met behulp van de Sellmeijer-rekenregel. Tijdens het hoogwater in Limburg van juli 2021 werden echter minder gevallen van piping waargenomen dan verwacht. Deze discrepantie roept vragen op over de beoordelingsmethode voor dijken in Limburg.

Rioolwater: bron van informatie over de Nederlandse drugsmarkt
Rioolwater is de spiegel van de samenleving. Ruim aandacht kreeg het rioolwateronderzoek naar sporen van het COVID-19 virus. Dat verschafte ons de laatste jaren veel inzicht in geografische en temporele trends in infecties. Maar al enkele decennia wordt onderzoek gedaan naar drugs- resten in het rioolwater. Hoe kunnen we hiermee de omvang en spreiding van het gebruik van (illegale) drugs bepalen?

Klimaatverandering: extra druk op de oppervlaktewaterkwaliteit
Aquatische ecosystemen in dichtbevolkte delta’s zoals Nederland staan onder druk door overexploitatie en vervuiling. Daarnaast zijn meteorologische variaties een belangrijke drijvende kracht achter de dynamiek in de waterkwaliteit. Voor de toekomst voorzien we een hogere watertemperatuur en meer extreem natte en droge perioden. Wat zijn de te verwachten gevolgen voor de waterkwaliteit?

‘Zuiverend landschap’ in het IJsselmeer voor drinkwaterproductie en biodiversiteit
Voor drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN is het IJsselmeer de belangrijkste waterbron. De beschikbaarheid van deze bron staat echter steeds vaker onder druk. Als duurzame oplossing wil PWN extra voorraadbekkens aanleggen en het IJsselmeerwater voorzuiveren in een ‘zuiverend landschap’. Hoe zou zo’n landschap eruit kunnen zien?


EN VERDER

Redactioneel
Wordt het niet tijd voor plan B?

Column Marjolijn Haasnoot
Erfgoed en klimaatadaptatie: verleden verbinden met de toekomst

In the Picture
Sanne Rutenfrans: ‘Overbevissing, armoede, kan dat niet anders?’

Column Jos Peters
Prachtige Veluwe om van te dromen

H2O Online

  • Profielbemonstering voor het lokaliseren van loodafgevende onderdelen: good practices
  • Effectievere beschermingsmaatregelen voor drinkwaterbronnen nodig
  • Monitoring van biodiversiteit op dijken
  • Drinkwaterkwaliteit beoordelen met een multiplex qPCR

Waternetwerk

  • Scriptieprijzen voor studenten wo, hbo en mbo
  • Kom naar het Nieuwjaarswatercongres, de 75e editie van de vakantie cursus!
  • AIWW Leadersforum
  • Hoe werkt data gestuurd zuiveren in de praktijk?

Wilt u een abonnement? Klik hier


 

Redactieadres

H2O
Koningskade 40
2596 AA Den Haag
redactie@h2o-media.nl
070 - 32 22 765