Afvalwater zuiveren met schimmels uit de champignonteelt
Door toenemende vervuiling van drinkwaterbronnen zitten drinkwaterbedrijven met steeds meer en viezer afvalwater. Dat kun je schoner maken met schimmels uit de champignonteelt.
H2O Premium biedt u volledige artikelen uit het vakblad. De artikelen zijn beschikbaar voor de abonnees van H2O en leden van KNW. Bestaande leden kunnen hieronder inloggen. Meer informatie over onze abonnementen? Klik dan hier.
Door toenemende vervuiling van drinkwaterbronnen zitten drinkwaterbedrijven met steeds meer en viezer afvalwater. Dat kun je schoner maken met schimmels uit de champignonteelt.
Water komt altijd uit de kraan en het water buiten ziet er ook prima uit. Dat maakt dat er weinig gevoel van urgentie is bij de burger. Maar de waterkwaliteit staat onder druk. Daarom een boek dat op toegankelijke wijze de problemen rond water belicht, een bijdrage levert aan het maatschappelijke debat en de lezers handelingsperspectief biedt.
Welke lessen zijn te leren als waterkwaliteit te lijden heeft onder klimaatverandering? Waterbeheerders van uiteenlopende achtergronden steken de koppen bij elkaar om hierover van gedachten te wisselen. H2O zet een paar opvallende uitkomsten op een rij voor stedelijk water.
Net als andere drinkwaterbedrijven zoekt WMD naarstig naar nieuwe voorraden om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Diepinfiltratie is een van de opties. In Assen-Oost moet hiermee niet alleen de grondwatervoorraad aangevuld, maar vooral ook de kwetsbare natuur van de Drentsche Aa beschermd worden.
Met STOWA, het kennis- en innovatiecentrum van de waterschappen, wil Mark van der Werf bijdragen aan een oplossing voor de grote wateropgaven in Nederland. Na vier maanden als directeur vertelt hij over zijn plannen. “Ik wil niet zelf op de stoel van politiek en bestuur gaan zitten, maar wel feiten en cijfers aanleveren die hun gedachten prikkelen.”
Meer dan de helft van het landoppervlak van Nederland is gevoelig voor overstromingen, met name in het dichtbevolkte westen. Om hier ook in de toekomst duurzaam en veilig te kunnen wonen, zijn klimaatrobuuste keuzes in het watersysteem en de ruimtelijke ordening nodig. Deze zomer publiceerde een groep adviesbureaus en overheden een studie naar de mogelijkheden van drijvende steden.