secundair logo knw 1

Langdurige periodes van droogte en de capaciteitsuitbreiding waar drinkwaterbedrijven mee worstelen, zetten de beschikbaarheid van drinkwater onder druk. In het Nationaal Plan van Aanpak wordt ingezet op een besparing van 20 procent voor consumenten en zakelijke watergebruikers, zoals bedrijven. Welke mogelijkheden zijn ervoor bedrijven om te besparen en hoe realistisch is die 20 procent?


Tekst Philip Reedijk


De verwachting is dat de Nederlandse drinkwatervraag door de groei van de bevolking en de economie zodanig zal stijgen dat in 2030 jaarlijks ongeveer 100 miljoen m3 meer productiecapaciteit nodig zal zijn. Daarnaast neemt de afgelopen jaren ook het drinkwatergebruik per hoofd van de bevolking toe. Verder zijn er nieuwbouwplannen voor 900.000 extra woningen die allemaal een drinkwateraansluiting moeten krijgen. Ook door klimaatverandering is er meer drinkwater nodig, maar is er minder (schoon) water beschikbaar door droogte en verzilting.

Geen wonder dus dat de overheid en de drinkwatersector sterk inzetten op waterbesparing, als één van de methoden om de problemen te lijf te gaan. Dit leidde in april 2024 tot het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing. Hierin spreken overheden, drinkwaterbedrijven, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven af te streven naar een overall besparing van 20 procent drinkwater in 2035. Gaat dat lukken?