secundair logo knw 1

Foto Aa en Maas

Na een periode van voorbereidingen is aannemer Boskalis met het plaatsen van de eerste damwanden begonnen aan de uitvoering van het project Meanderende Maas. De dijk wordt tussen Ravenstein tot Lith over een lengte van 26,6 kilometer versterkt omdat er problemen zijn met de hoogte, de stabiliteit en piping.

In Dieden werden de eerste damwanden de grond ingedrukt. De stuurgroep Meanderende Maas was daar in gezelschap van enkele bewoners bij aanwezig. In Megen wordt naast het projectkantoor een informatiecentrum gebouwd, dat in maart officieel wordt geopend.

Naast dijkversterking wordt onder de noemer van de Meanderende Maas gewerkt aan rivierverruiming en gebiedsontwikkeling in het gebied aan de Brabantse en Gelderse kant van de Maas. Inzet is 500 hectare aan natuur te ontwikkelen, verbetering van de waterkwaliteit en versterking van de (vrijetijds)economie.

De dijk tussen Ravenstein en Lith geldt binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) als een van de meest urgente dijktracés om aan te pakken. Hiermee worden 270.000 bewoners en bedrijven – onder meer in Oss en Den Bosch – beter beschermd tegen hoogwater. De dijk aan Gelderse zijde is veilig en daarom geen onderdeel van het project.

Juli vorig jaar werd de bestuurlijke overeenkomst getekend voor project. Er doen tien organisaties mee: Waterschap Aa en Maas (trekker), ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant, provincie Gelderland, gemeente Oss, gemeente West Maas en Waal, gemeente Wijchen, waterschap Rivierenland en Natuurmonumenten. Het project is begroot op 430 miljoen euro.

Het projectgebied ligt in een dijkenlandschap met grote buitendijkse ruimten (de oude meanders van de Maas). Het gebied is rijk aan cultuurhistorie, met de vestingstadjes Ravenstein en Megen en de kronkeldijk met de karakteristieke bomen bij Demen en Dieden.

De werkzaamheden aan dijk zijn naar verwachting in 2028 gereed. Twee jaar later, in 2030, moeten de overige werkzaamheden van het project Meanderende Maas in de uiterwaarden afgerond zijn.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is het niet van-den-zotten-in-het-kwadraat dat de rechterlijke macht de overheid moet veroordelen tot het naleven van de door haar zelf gemaakte wetgeving?
"En zij vreesden met groote vreeze!"  staat er in de Bijbel. Wat een negatief stukje. De rechter heeft een dwangsom opgelegd voor 2030. Minister Wiersma heeft nog even de tijd om met een oplossing te komen.
Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?