secundair logo knw 1

Marissa de Boer van Susphos en Emma Raijmakers van Flip the City zijn door het Financieele Dagblad opgenomen in de talenten top 50 van 2022.

Het FD stelt ieder jaar een lijst van jonge, ondernemende beloften samen. “Met hun vernieuwende en onderscheidende ideeën helpen zij de wereld vooruit”, geeft het dagblad als motivering.  

Marissa de Boer 180 vk Marissa de BoerMarissa de Boer is ceo van SusPhos, een Nederlandse start-up, die een nieuwe methode ontwikkelt om fosfaat en andere stoffen te winnen uit afvalstromen van waterzuiveringsinstallaties en de industrie. De bedoeling is dat de teruggewonnen stoffen worden gebruikt in producten zoals kunstmest en vlamvertragers.

Het bedrijf ontwikkelt samen met Paques Technology een installatie die op de waterzuiveringsinstallatie van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden wordt geplaatst. Marissa de Boer was in 2020 finalist in de verkiezing van de WIS Award van Water Alliance.

Kroostegel
Emma Raymakers 180 vk Emma RaymakersEmma Raijmakers ontwikkelde met haar initiatief Flip the City de kroostegel: biologisch afbreekbare stoeptegels, met dezelfde afmetingen (30 x 30 x 4 cm) als normale tegels. De kroostegels maken versteende gebieden groener, biodiverser en daardoor een stuk gezonder voor de mens en andere organismen, claimt Flip the City. 

Zo bevordert de tegel de biodiversiteit, verbetert hij de waterafvoer en vermindert hij de hitte in de stad, aldus Flip the City. Ook draagt de productie van de tegel bij aan verbetering van de waterkwaliteit, want door het gebruik van eendenkroos als grondstof wordt kroos uit waterwegen verwijderd.

Flip het City is voortgekomen uit het Rotterdamse initiatief ‘circulaire stad’ Blue City. De ambitie is om de productie van de tegels op te voeren, zodat ze straks ook landelijk verkrijgbaar zijn, tekent het Financieele Dagblad op.

Op de talentenlijst van het dagblad staan jonge ondernemers met uiteenlopende achtergronden, onder wie ook Marijn van Rooij van Ocean Grazer (ontwerper Ocean Battery) en Rinze de Vries van Noria Sustainable Innovators (onderzoek en verwijderen plasticafval). Van Rooij is ook genomineerd voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2022.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦