secundair logo knw 1

Bioloog Peter van Puijenbroek bracht de afgelopen 20 jaar voor het Compendium voor de Leefomgeving de waterkwaliteit in kaart voor de Kaderrichtlijn Water. Wat vertellen ons zijn trends en indicatoren? “De ecologische staat is wel verbeterd, maar niet veel.” En: “De chemische kwaliteit is sterk achteruitgegaan. Bijna alles kleurt rood.”


door Bert Westenbrink | Foto Blueice


In zijn jarenveertigwoning in Bilthoven staat naast de voordeur een kist met duikuitrusting klaar voor gebruik. Straks gaat ie weer, zegt Peter van Puijenbroek. Duiken en zeilen, op en onder het water, hij heeft er nu alle tijd voor, want zijn werk bij het Planbureau voor de Leefomgeving zit erop. Afgelopen zomer nam hij afscheid. 

Maar dat is niet de aanleiding voor een gesprek, dat is het Compendium voor de Leefomgeving, de website met feiten en cijfers over milieu, natuur en ruimte in Nederland. 1 oktober werd het 25-jarig bestaan van de online uitgave gevierd en Van Puijenbroek wil het belang benadrukken van het compendium, waaraan hij zelf een flinke bijdrage leverde met trends over de waterkwaliteit en nutriënten en indicatoren voor de beoordeling van de Kaderrichtlijn Water, met afgelopen voorjaar als laatste de trends van stikstof en fosfor in het water en de trends van natuur met macrofauna en waterplanten.