secundair logo knw 1

Het regent steeds meer in Nederland. Toch zijn grote gebieden verdroogd, de Veluwe vooral doordat aangeplant naaldbos superveel verdampt. Daarom vallen beken droog. Bosomvorming ten faveure van loofbos zou waterbalans en biodiversiteit herstellen. Infiltreren van onberispelijk voorgezuiverd rivierwater is ook een optie, met extra bronnen voor drinkwater als bijvangst.


door Jos Peters


Jos Peters 180Jos PetersDe Veluwe is én ons grootste natuurgebied én onze nationale regenton. Het Veluwemassief bevat pakweg 10 keer meer zoet water dan het IJsselmeer. De centrale, hoge delen zijn ideaal voor wateropslag ondergronds. Willen we internationale afspraken nakomen voor herstel van natuur en biodiversiteit, willen we water bergen, willen we extra bronnen voor drinkwater vinden, denk dan aan de Veluwe.

Ik ben er vaak kletsnat geregend. Op de Veluwe valt gemiddeld 900 miljoen kuub per jaar, 175 miljoen meer dan een eeuw geleden. Hoe kan het gebied dan toch verdroogd zijn? Daarvoor moeten we terug in de tijd. Eind negentiende eeuw startte ontginning van ‘woeste gronden’. Lastige zandverstuivingen werden beteugeld met aanplant van uitheemse naaldbomen. Nou, dat hebben we geweten. Momenteel is bijna de helft van de Veluwe saai naaldbos. Dat verdampt ook nog eens meer dan loofbos en heel veel meer dan zand en heide.

De wolf verscheen, het leefgebied van beekprik, ijsvogel, libelle verdwijnt nu er jaarlijks ruwweg 250 miljoen kuub méér verdampt dan eind negentiende eeuw. Niet klimaatverandering, het naaldbos doet beken en sprengen droogvallen. Inderdaad, het laatste jaar is extreem nat maar langjarig zijgt te weinig in want verdamping is veel meer toegenomen dan neerslag. Zelfs als waterbedrijf, papierindustrie en boeren geen druppel zouden winnen – al zou dat positief bijdragen – ook dán stopt verdroging niet.

Dat gebeurt wél met grootschalig ‘verloofen’: kappen van donker naaldbos ten faveure van open loofbos. Dan verdampt er minder en stijgt de afvoer op de van oudsher kletsnatte flanken van de Veluwe. Voor wie het vergeten is, de Gelderse Vallei - nu ernstig ontwaterd - was ooit moeras. Vervanging van álle naaldbos door heide en zand geeft een nóg grotere boost aan beken en sprengen. Boskap is discutabel, maar bosómvorming lukt als we boseigenaren subsidiëren.

De centrale, hoge delen zijn ideaal voor wateropslag ondergronds

Er is nóg een knop om aan te draaien. Ruim 5 jaar geleden muntte ik het begrip ‘Veluwe als Water Accu’. Ik stofte een plan af uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Dat plan had een puur blauw doel: drinkwaterproductie. Het Structuurschema Drink- en Industriewatervoorziening 1972 repte over maar liefst 500 miljoen kuub infiltratie van IJsselwater en terugwinning als grondwater. Het kwam er niet van. Toen niet.

We zijn 50 jaar verder. Opnieuw zoeken waterbedrijven naar extra bronnen voor drinkwater, ze kijken naar rivierwater. Daarvan is prima drinkwater te maken, althans met tussenschakeling van een bekken of ondergrondse buffer want een rivier als bron voor drinkwater is niet betrouwbaar. Een voorraad kan perioden overbruggen waarin de rivier verontreinigd is of een uitzonderlijk lage afvoer heeft en bespaart ruim 30 procent op noodzakelijke piekcapaciteit - en dus productiekosten - van innamewerk en zuivering. Natuurlijk maken we het water vóór infiltratie onberispelijk schoon, schoner dan regenwater. Dat kan, dat is betaalbaar. Daarna, in de bodem, krijgt het water de enorme voordelen van grondwater als bron voor drinkwater.

Hoe mooi zou het zijn als waterschap en waterbedrijf een-op-een samenwerken, grenzen ontkennend, op groene leest, met terreinbeheerders en provincie. Infiltratie van jaarlijks zeg 100 miljoen kuub, in fraaie plassen ter grootte van nog geen kwart procent van het areaal naaldbos bestrijdt verdroging en zorgt voor stromende beken, natuurherstel en jaarlijks zeg 50 miljoen kuub extra drinkwater precies daar waar dringend nodig: midden in ons land.


Jos Peters is waterexpert en -activist en schrijft een column in H2O


LEES OOK

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen. 
@Willem VroomEr gaan werkelijk ontzettend veel boeren stoppen. Om van dit soort gezeur af te zijn. De hetze. Ondeugdelijke metingen. Onbegrijpelijke regels, controle`s etc. Het is geen leven hier in Nederland voor ondernemers.  
Evides gaat van 1.17 naar 1.40 eu per m³.... 20% erbij, is dit nog normaal?? Op 2 jaar tijd is er bijna 40% bijgekomen. Lonen stijgen zo hard niet hoor...
De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.