secundair logo knw 1

In het aprilnummer van uw vakblad las ik een advies naar mijn hart: ‘Ik zou grondwater niet zomaar te grabbel gooien’. Het is opgetekend uit de mond van Emmanuel van Houtte van waterbedrijf Aquaduin in West-Vlaanderen. Emmanuel weet waar hij het over heeft. Ik val hem bij: Als je echt integraal kijkt, ga je voor zoet grondwater als bron voor drinkwater.

 


door Jos Peters


Jos Peters 180 vk Jos PetersWaterbedrijven worden vaak als eerste genoemd - of erger, als enige - als veroorzakers van verdroging. Schade aan huizen, natuur en landbouwgewas, komt dat door hun grondwaterwinningen? Op een warme, zonnige dag verdampt in heel Nederland 60 keer meer dan waterbedrijven samen uit de bodem putten. Boeren dwingen het af en burgers willen geen water in hun kruipruimte, dus is er een veel kwalijker oorzaak van verdroging: In een gemiddeld jaar voeren we 15 keer meer af dan wat waterbedrijven samen oppompen. In een kletsnat jaar - vorig jaar bijvoorbeeld - zelfs 30 keer meer.

Vooropgesteld, van water uit rivieren, kanalen of IJsselmeer valt prima drinkwater te maken. Zes van de tien waterbedrijven doen dat al decennia. Ook van zout zeewater kun je drinkwater maken of van brak grondwater. Van gezuiverd rioolwater zelfs, zoals Aquaduin al 22 jaar doet. Tóch - Emmanuel is het met me eens - als je een écht integrale afweging maakt, kies je zoet grondwater… als dat in voldoende mate voorhanden is.

Grondwater is regenwater dat ooit viel, tot wel duizenden jaren geleden. Het is te winnen in een gebied dat ook voor natuur, als stadspark, voor recreatie van onschatbare waarde is. Helaas blijft bronbescherming achter, we treffen ook in de bodem steeds meer vervuiling aan. Niettemin verandert het diepe grondwater in kwaliteit uitermate langzaam.

Als je een écht integrale afweging maakt, kies je zoet grondwater

Winningen van grondwater zijn minder kwetsbaar dan die van rivierwater, ook omdat ze kleiner zijn. Grondwater is doorgaans schoner, bevat geen algen, geen wieren, is microbiologisch veilig, heeft een constante temperatuur. Zuivering tot drinkwater is uiterst simpel. Daar komt weinig chemie bij kijken en nauwelijks technologie, grond- en hulpstoffen, chemicaliën, membranen die ons van verre landen afhankelijk maken. Grondwaterbedrijven gebruiken per kuub tot wel de helft minder energie dan oppervlaktewaterbedrijven. Ook produceren ze minder vervelende reststoffen. En dan hebben we het over stikstof nog niet eens gehad.

Ruim 200 grondwaterwinningen liggen mooi gespreid daar waar van oudsher heren van stand en gemeenten een waterbedrijf startten. Slepen met water door lange leidingen is niet nodig. Drinkwater uit grondwater is een streekproduct uit de regio waar gemeente en provincie aandeelhouders zijn. De bron dichtbij maakt burgers waterbewust, past bij de publieke eigendom van een waterbedrijf, zorgt voor noodzaak om de leefomgeving te beschermen. Het is immers heel dom om je eigen nest te vervuilen. Ook de natuur vaart wel bij milieubescherming. Waterwinning en natuur: twee handen op één buik.

Ja, grondwaterwinning verlaagt lokaal de grondwaterstand. Dat kan niet anders. Ongewenste verdroging is evenwel prima tegen te gaan door minder te ontwateren: sloten dempen, peilen opzetten. Of door het grondwater aan te vullen. Hoe mooi zou het zijn als we meer de waarde gaan zien van de bron in eigen bodem waarvan heel eenvoudig betrouwbaar drinkwater te maken is?

Laten we niet vatbaar zijn voor foute frames die helaas velen napraten. Tuurlijk, winningen kunnen niet ongebreideld groeien, maar grondwater raakt niet zomaar op en water is niet schaars, althans niet op jaarbasis. Drinkwater wel. Wegbewegen van regionaal zoet grondwater maakt onze watervoorziening niet duurzamer. Wél duurder. Bovendien raken we dan veel voordelen kwijt. Zijn we dan goed rentmeester van wat voorgangers ons nalieten en aan wie we schatplichtig zijn?


Jos Peters is waterexpert en -activist


LEES OOK DE COLUMN VAN JOS PETERS
Als het kalf verdronken is

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Gerrit Krajenbrink · 6 months ago
    Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
    Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.