secundair logo knw 1

Op de Veluwe meet RIVM met passieve samplers hoeveel ammoniak, een stikstofverbinding, er in de lucht zit.

In reactie op de stikstofuitspraak van de Raad van State over de beperking van intern salderen, heeft het kabinet vrijdag besloten een ministeriële stikstofcommissie in te stellen. Deze commissie moet voorkomen dat ‘Nederland vastloopt’ door stikstofbeperkingen. De uitspraak heeft ook consequenties voor de waterschappen, schrijft de Unie van Waterschappen.

De Raad van State deed in december uitspraak en deze komt erop neer dat organisaties niet langer de uitstoot of de ongebruikte ruimte in bestaande vergunningen kunnen inzetten voor nieuwe projecten, zonder een natuurvergunning aan te vragen.

Dit zogeheten ‘intern salderen’ wilde het Brabantse destructiebedrijf Rendac toepassen bij het plaatsen van een nieuwe installatie. Het bedrijf had nog niet benutte stikstofruimte over uit eerdere vergunningaanvragen en meende deze te kunnen gebruiken voor de bouw van de nieuwe installatie. Stichting Mobilisation for the Environment (MOB) kwam hiertegen in het geweer en spande een rechtszaak aan.

Daarin deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vorige maand een uitspraak met het vaststellen van een nieuw beoordelingskader. Dat is direct van toepassing en heeft gevolgen voor alle lopende en toekomstige vergunningsprocedures, schrijft de Raad van State.

Het kabinet vreest dat deze uitspraak en mogelijk ook die in een door Greenpeace aangespannen zaak tegen de Staat over verminderen van de stikstofuitstoot, tal van projecten op slot zal zetten. In reactie stelt het kabinet een ministeriële stikstofcommissie in die wordt geleid door premier Dick Schoof. Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt’.

In de commissie neemt minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat plaats. Andere bewindslieden die meedoen zijn Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening), Femke Wiersma (Landbouw) en Ruben Brekelmans (Defensie), aldus NRC.

De uitspraak van de Raad van State over intern salderen heeft ook consequenties voor de waterschappen, schrijft de Unie van Waterschappen. De wijzigingen beperken de mogelijkheden van waterschappen en kunnen gevolgen hebben voor de voortgang van projecten, zoals de uitvoering van Kaderrichtlijn Water-maatregelen, aldus de koepelorganisatie.

“Voorheen konden waterschappen bijvoorbeeld de stikstofruimte van een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) gebruiken om een uitbreiding van diezelfde rwzi te realiseren, zonder extra vergunningaanvraag. En door bijvoorbeeld een dieselgemaal te moderniseren, was het mogelijk om bestaande uitstoot weg te strepen tegen de nieuwe situatie. Deze praktijk is nu niet meer toegestaan: een natuurvergunning is vanaf nu altijd vereist bij intern salderen, en niet-benutte ruimte in bestaande vergunningen mag niet langer worden ingezet.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn