Op 30 januari vindt in Den Haag een bijeenkomst plaats waarbij zal worden geprobeerd om de oceaan te bekijken vanuit het perspectief van de zeemeeuw, de kwal en de polymetaalknol. Dit met als uiteindelijk doel om een antwoord te vinden op de vraag: ‘van wie is de oceaan?’
“In veel politieke documenten, bijvoorbeeld van de Verenigde Naties, wordt gesproken over 'onze oceaan', maar nergens wordt dat eigenaarschap concreet gemaakt”, zegt Harpo 't Hart, artistiek directeur van de Ambassade van de Noordzee. Deze instelling organiseert daarom deze bijeenkomst en doet dat samen met de Universiteit Utrecht, het NIOZ en Casco Art Institute.
Volgens ’t Hart leidt de vraag naar het eigenaarschap van de oceaan ook tot de vraag op welke manier de oceaan verzorgd of gebruikt kan worden. “Onze oceaan klinkt natuurlijk mooi, maar het leidt ook tot gaten in de teksten van officiële verdragen. Pas als we weten van wie de oceaan is, kun je vaststellen wie er verantwoordelijk voor is.”
Tijdens de bijeenkomst op 30 januari willen de organisatoren met ruim tweehonderd wetenschappers, studenten, kunstenaars, milieuactivisten, natuurbeschermers en beleidsmakers in discussie over de teksten in het laatste VN oceaanverdrag.
Dat zal gebeuren door de teksten van dit verdrag te bekijken vanuit het perspectief van de zeemeeuw, de kwal en de polymetaalknol. “We weten natuurlijk niet wat een kwal of een zeemeeuw wil. Maar als we proberen vanuit hun lens naar de oceaan te kijken, dan ontdek je wel nieuwe problemen. Bijvoorbeeld: de zeemeeuw leeft zowel op het land als op de zee. Maar veel beleid is gericht op de zee of op het land. Dat is het nut van het kijken met andere brillen.”
De Ambassade van de Noordzee onderzoekt de rechten en representatie van de natuur, maar het initiatief voor deze bijeenkomst kwam van de Universiteit Utrecht. “Vanuit de Universiteit werkt een multidisciplinaire groep wetenschappers aan het Whose Ocean? project. Met hen, en de andere partners, delen wij dat het belangrijk is om de stap te maken van wetenschap naar campagne.”
De tekstvoorstellen die de bijeenkomst op zal leveren en het onderzoek van de Universiteit Utrecht vormen dan ook de basis voor een bredere publiekscampagne in de aanloop naar de komende VN oceaanconferentie. “Het is een groot maatschappelijk thema en dat willen wij op de agenda krijgen!”