secundair logo knw 1

Een libel die van water naar land gaat | Foto Peter van Puijenbroek

De Werkgroep Ecologisch Waterbeheer (WEW) organiseert dit jaar de tweede editie van de Groene Glazenmakerprijs. De werkgroep wil vernieuwende ideeën verzamelen die de waterkwaliteit in Nederland drastisch kunnen verbeteren. De winnaar mag zijn idee presenteren tijdens de eerste themadag na de zomer.

De Werkgroep Ecologisch Waterbeheer, opgericht in 1967, is een vakvereniging voor aquatisch ecologen. Sinds de oprichting zet de WEW zich in voor het verbreden en verdiepen van kennis over ecologisch waterbeheer. Door het organiseren van bijeenkomsten en het publiceren van relevante informatie wil de werkgroep opinievorming, advies en onderzoek stimuleren.

De Groene Glazenmakerprijs is vorig jaar in het leven geroepen om baanbrekende innovaties te stimuleren. Voor deze editie daagt de WEW iedereen uit om een idee in te zenden dat de waterkwaliteit in Nederland naar een hoger niveau tilt. Of het nu gaat om nieuwe technologieën, verbeterde beheerstrategieën of initiatieven voor burgerparticipatie, alle ideeën zijn welkom.

"We zijn op zoek naar frisse en baanbrekende inzichten", meldt de WEW. "De waterkwaliteit heeft grote invloed op de biodiversiteit en het ecosysteem. Innovatieve oplossingen kunnen een enorme impact hebben." Een jury van experts, bestaande uit professionals van adviesbureaus, onderzoeksinstellingen zoals STOWA, hogescholen en universiteiten, zal de inzendingen beoordelen. 

Glazen Groene Glazenmaker
De winnaar wordt op de themadag Ecologisch Waterbeheer in het zonnetje gezet. Naast een waardering, krijgt de winnaar de kans om het idee te presenteren aan een groot publiek. Als tastbare herinnering ontvangt de winnaar een unieke glazen Groene Glazenmaker, een symbool van toewijding aan het verbeteren van de ecologie in Nederlandse wateren.

De WEW hoopt dat de prijs inspirerende samenwerkingen en innovatieve oplossingen oplevert. "De Groene Glazenmakerprijs biedt deelnemers een unieke mogelijkheid om bij te dragen aan de toekomst van ecologisch waterbeheer. Het is een kans om jouw idee zichtbaar te maken en echt een verschil te maken", aldus de organisatie.

Ben jij die creatieve denker met een oplossing voor onze wateren? Doe dan mee aan de Groene Glazenmakerprijs en help mee de Nederlandse waterkwaliteit te verbeteren. Ideeën kunnen tot 1 mei 2025 worden ingezonden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Inzendingen moeten maximaal 300 woorden bevatten en een duidelijk vernieuwend karakter hebben.


Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.