secundair logo knw 1

Direct na de doorbraak van de Kachovka-dam in Oekraïne, afgelopen juni, maakten Nederlandse hydrologen een computermodel dat voorspelde hoe snel het water waar naartoe zou stromen. Dat deden ze met software van Tygron, die ook gebruikt wordt om dijkdoorbraken in ons land te simuleren.


door Pauline van Kempen


In Reeuwijk was het raak. Twee jaar geleden, vlak na de waterramp in Limburg, trok een boer op maandagmorgen 26 juli in alle vroegte aan de bel. Een polderdijk bleek verschoven, waardoor er water naar de laaggelegen Tempelpolder stroomde. “Dat zagen we niet aankomen”, vertelt Jan Jelle Reitsma van het Hoogheemraadschap van Rijnland. “De vraag was: wat kunnen we verwachten?”

Terwijl anderen zich naar de plek van het onheil haastten om de sloten af te dammen, sloegen Reitsma en zijn collega’s aan het rekenen met de Tygron-software. Binnen een uur hadden ze een model van de situatie gemaakt en doorgerekend dat liet zien dat paniek niet nodig was. “Alleen de grootte van het gat was lastig te bepalen”, aldus Reitsma. “Maar op basis van foto’s konden we een goede inschatting maken.”