secundair logo knw 1

Komende zomer neemt ECW Energy in Middenmeer het systeem in gebruik waarmee opgevangen en geïnfiltreerd regenwater wordt hergebruikt als koelwater voor datacenters en gietwater voor lokale glastuinders. De datacenters hebben daardoor geen drinkwater meer nodig voor koelen van de servers. Goed nieuws voor de drinkwaterbedrijven. En het systeem is ook toepasbaar in andere watervragende sectoren, zegt Toon Boonekamp.


Tekst Rens Nijholt | Illustratie Blueice | AI


Sinds Nederland in 1988 als tweede land ter wereld aangesloten werd op het internet zijn we een voorloper gebleven op het gebied van netwerken, digitale infrastructuur en connectiviteit. Ons land werd mede daarom een aantrekkelijk vestigingsland voor datacenters. Volgens onderzoeksbureau Statista waren het er in 2022 liefst 281 - goed voor een zevende plek op de wereldranglijst. Het CBS becijferde dat al deze datacenters maximaal 1 miljoen kubieke meter drinkwater per jaar gebruiken, zo’n 0,088 procent van de totale leidingwater-consumptie in Nederland.

Hoewel de overheid de datacenters graag ziet komen, ontstaan er vaak op voorhand al maatschappelijke discussies, ziet Toon Boonekamp, senior consultant watertechnologie & energie bij architecten- en ingeneursadviesbureau Sweco. “Mensen denken: hoeveel stroom kost dat wel niet? En waar moet al dat koelwater vandaan komen? Vaak is de publieke opinie tegen de komst van datacenters.”