De term afval kan echt niet meer. Reststoffen dan? Nee, grondstoffen in de circulaire economie. Drinkwaterbedrijven en waterschappen ontwikkelen steeds meer toepassingen voor ‘bijproducten’ van hun primaire processen. Maar circulaire koplopers stuiten op lineaire barrières. Het kost grote moeite om van het stempel afval af te komen.
Tekst Hans Oerlemans | Illustratie uit jaarbericht 2019 AquaMinerals
Zonder corona had AquaMinerals dit jaar het 25-jarig bestaan gevierd. Dat wordt nu juli 2021. Alle reden voor een feest, want er is veel bereikt. In 1995 besloten de toen nog ruim twintig drinkwaterbedrijven een organisatie op te richten om samen afzetkanalen te vinden voor alles wat achterblijft bij de productie van drinkwater. Dat werd de Reststoffenunie Waterleidingbedrijven, in 2016 omgedoopt in AquaMinerals.
Huidig directeur Olaf van der Kolk vertelt over de motieven om de krachten te bundelen. “Het was erg duur om van reststoffen af te komen. Elk bedrijf had eigen contracten met afvalverwerkers. Bovendien werd steeds vaker de vraag gesteld: Wat gebeurt er eigenlijk mee? Zodra de vrachtwagens de poort uitreden, was er nauwelijks nog zicht op. Zo ontstond het plan om de afvoer via één organisatie te laten lopen. Dat leverde schaalvoordelen op, betere controle en meer transparantie. De opdracht was ook om hoogwaardige toepassingen te ontwikkelen voor hergebruik.”