Door toenemende vervuiling van drinkwaterbronnen zitten drinkwaterbedrijven met steeds meer en viezer afvalwater. Dat kun je schoner maken met schimmels uit de champignonteelt.
Tekst Mirjam Jochemsen
De drinkwatervraag groeit. De verontreiniging van drinkwaterbronnen met onder andere microverontreinigingen ook. Voor de drinkwaterbedrijven betekent deze samenloop een toenemende stroom verontreinigd afvalwater. In de regel wordt dit ofwel rechtstreeks op het oppervlaktewater geloosd, of afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringen van de waterschappen.
Maar gaan die daar in de toekomst hogere kosten voor rekenen? Willen ze het straks überhaupt nog wel ontvangen? Moeten drinkwaterbedrijven zelf hun afvalwater nog verder gaan zuiveren voordat ze het kunnen lozen of afvoeren? Hoe dan ook, meer betalen aan het waterschap of zelf verder zuiveren, drinkwaterproducenten komen voor hogere kosten te staan. Tenzij er een slimme oplossing komt.