Een zeespiegelstijging van 2 meter in 2100 is niet waarschijnlijk, maar wel mogelijk. Daarom moet Nederland zich ook voorbereiden op dat scenario, vindt Marjolijn Haasnoot, onderzoeker klimaat en water bij Deltares. Want de gevolgen kunnen groot zijn in onze kwetsbare delta.
Tekst Dorine van Kesteren
Ze is net terug van een wandelvakantie in de Zwitserse Alpen. Met de trein, met collega’s. Aanleiding voor de reis waren de expositie en televisieserie van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen, die eilanden en wereldsteden in beeld bracht die worstelen met de stijgende zeespiegel. Zo was Van Lohuizen bij een gesmolten gletsjer op Groenland en op West-Terschelling, waar het water op dat moment de kade overstroomde tijdens springtij en na een zware noordwesterstorm.
“Dat inspireerde ons om ergens naartoe te gaan waar we de klimaatverandering konden zien en voelen. En inderdaad, in Zwitserland zagen we met eigen ogen hoeveel gletsjers er al verdwenen zijn. Zeer indrukwekkend. Toen ik begon te werken, zo’n twintig jaar geleden, spraken we wel over klimaatverandering, maar was het nog abstract en ver weg. Nu zien we het daadwerkelijk gebeuren.”