secundair logo knw 1

Een op de drie provincies zou volgens radioprogramma Argos voor de rechter worden gedaagd over de drinkwatervoorziening. GroenLinks- PvdA kamerlid Geert Gabriëls vroeg een reactie aan minister Madlener (Infrastructuur en Waterstaat). Uit de beantwoording blijkt dat de minister naar de provincies kijkt als het over drinkwater gaat.

In zijn beantwoording schrijft minister Madlener dat het ministerie niet bijhoudt hoeveel rechtszaken er worden aangespannen. Wel constateren drinkwaterbedrijven en provincies volgens hem ‘een toenemende juridisering van besluitvorming over het gebruik van de leefomgeving’.

Omdat de provincies het bevoegd gezag is voor de grote onttrekkingen (meer dan 150.000 m³/ jaar), kan het ministerie van I&W niet aangeven welke grote onttrekkingsvergunningen recent zijn geweigerd.

De meeste vragen van Gabriëls gingen over de beschikbaarheid van voldoende schoon drinkwater, manieren om die beschikbaarheid te garanderen en de omgang met bedrijven, die grote hoeveelheden water op willen pompen.

Volgens de minister wordt er alleen in het grondwaterlichaam Slenk-diep (in Noord-Brabant en Limburg), momenteel nu meer water onttrokken dan aangevuld. Hij wijst erop dat bedrijven die grote hoeveelheden grondwater onttrekken een vergunning dienen aan te vragen bij de provincie. "Door de provincie wordt vervolgens getoetst of de onttrekking niet leidt tot ontoelaatbare effecten op de omgeving, zoals het meer onttrekken dan (natuurlijk) infiltreert."

Gabriëls vroeg ook of de huidige vergoeding voor drinkwater of het onttrekken van grondwater niet te weinig stimulans biedt voor zuinig gebruik, hergebruik of het gebruik van alternatieven. De minister verwacht dat hogere drinkwaterprijzen een beperkt effect hebben op het verminderen van het watergebruik, maar wel bijdragen aan een meer bewust drinkwatergebruik.

Om bij te dragen aan het herstel van het grondwatersysteem is het volgens de minister van I&W nodig dat provincies in hun gebiedsprogramma’s een regionale voorkeursvolgorde voor het gebruik van grondwater opnemen. "Daarin moet de daadwerkelijke grondwaterbeschikbaarheid worden meegewogen."

Om drinkwaterbesparing te stimuleren, wordt er vanuit het ministerie van IenW gekeken naar de aanscherping van de regelgeving voor grond- en oppervlaktewateronttrekkingen. Ook wordt er momenteel gewerkt aan een nationaal plan van aanpak, en aan gedragscampagnes.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)
Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.