Het onderzoek waarin wordt gesuggereerd dat glyfosaat wordt gevormd uit rwzi-effluent dat polyfosfonaat bevat, is gebaseerd op verkeerde aannames en slordige omgang met data. Dat stellen Harry Tolkamp en Roberta Hofman-Caris in een reactie op het in Water Reseach gepubliceerde onderzoek.
Het artikel van de Duitse onderzoekers van de Universiteit Tübingen is in augustus gepubliceerd. De onderzoekers onderzochten over langere termijn concentraties van glyfosaat en ‘zijn belangrijkste omzettingsproduct’ aminomethylfosfonzuur (AMPA) in een grote meta-analyse van ongeveer 100 locaties in de VS en Europa.
“Onze grote meta-analyse laat duidelijk zien dat gemeentelijk afvalwater gedurende meer dan een decennium een zeer belangrijke bron van glyfosaat was”, schrijven Marc Schwientek ea. Bovendien, aldus de onderzoekers, laten jaarrond gemeten data van Europese rivieren vrij hoge en constante massafluxen van glyfosaat zien, wat niet past bij de seizoensgebonden toepassing van herbiciden in de landbouw.
In hun artikel brengen de onderzoekers de hypothese ‘dat glyfosaat een omzettingsproduct kan zijn van aminopolyfosfonaten’ tijdens de behandeling van stedelijk afvalwater. Daarbij geven ze aan dat aminopolyfosfonaten veel worden gebruikt in Europese wasmiddelen.
Met hun onderzoek suggereren de Duitse onderzoekers dat er andere bronnen van glyfosaatverontreiniging in rivieren zijn dan herbicide, door te veronderstellen dat glyfosaat kan worden gevormd tijdens de behandeling van stedelijk afvalwater dat polyfosfonaat bevat.
Tolkamp (milieudeskundige en aquatisch ecoloog) en Hofman-Caris (senior research scientist bij KWR) zijn het niet eens met deze hypothese. Ze stellen in hun bijdrage aan Water Research dat de conclusies die de onderzoekers trekken onjuist zijn. “Er worden geen analytische of mechanistische gegevens gepresenteerd en hun beweringen zijn in tegenspraak met wetenschappelijke bevindingen.”
Bovendien, zo brengen ze in, worden in het hele artikel de termen 'AMPA' en 'glyfosaat' voortdurend door elkaar gebruikt, 'wat bijdraagt aan een verkeerde interpretatie van de gepresenteerde resultaten’.
Los van hun kritiek op de opzet en uitvoering van het onderzoek, brengen Tolkamp en Hofman-Cris in dat de gegevens er niet op wijzen dat polyfosfaten tijdens de afvalwaterbehandeling kunnen worden omgezet in glyfosaat. In afvalwaterbehandelingen waarbij ozonisatie wordt toegepast, kunnen polyfosfaten worden omgezet in AMPA, ‘maar die zuiveringstechniek wordt nauwelijks toegepast in afwaterzuiveringsinstallaties in de Europese Unie’. Daarbij komt dat glyfosaat en AMPA ‘gecombineerd moeten worden beschouwd, maar niet identiek zijn’.
LEES OOK
H2O actueel: Onderzoek: afvalwater rwzi's dominante bron glyfosaatconcentraties Europese rivieren