secundair logo knw 1

Onder de noemer 'Veilige Vecht' gaat Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) de dijken langs de Vecht versterken l Foto WDOD

De voortgang van de dijkversterking blijft achter bij het gemiddeld benodigde tempo. Dat constateert de Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT) in een beoordeling. In 2050 moeten alle primaire keringen in Nederland aan nieuwe wettelijke normen voldoen, terwijl dat nu nog maar voor slechts 38 procent van de ‘normtrajecten’ het geval is.

Tot 2050 is er nog bijna 2000 kilometer te gaan, waarvan voor 26 procent verbetering ‘urgent’ is, zo blijkt uit de beoordeling

Wil Nederland in 2050 de dijken op orde hebben, dan moet er per jaar gemiddeld 60 kilometer versterkt worden. Met gemiddeld 37 kilometer blijft de realisatie nu "ver achter" bij dit gemiddelde, aldus de inspectie. 

De goede voornemens voor de komende jaren zullen volgens de ILT onvoldoende soelaas bieden. "Ook de planning van de versterking tot en met 2031 blijft achter, ondanks het hogere tempo van gemiddeld 52 kilometer per jaar."

grafiek dijkversterking

 

Extra geld
De waterschappen maakten onlangs bekend dat zij de komende jaren 1,25 miljard euro extra willen uittrekken voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) dat de dijken veiliger moet maken. Als voorwaarde stellen zij dat het kabinet dit bedrag verdubbelt. 

Het extra geld is nodig omdat de gemiddelde kosten zijn verdubbeld en omdat er 500 kilometer meer moet worden aangepakt dan eerder was ingeschat. Dat brengt het totaal op 2000 kilometer aan rivier- en zeedijken, waarvoor 24 miljard nodig is. 

Op Prinsjesdag meldde het nieuwe kabinet dat het nieuwe afspraken wil maken "over hoe de versterking van de dijken tijdig en voortvarend kan worden aangepakt". 

Nieuwe normen
Primaire waterkeringen zijn de dijken en duinen die het land beschermen tegen overstromingen vanuit zee, grote rivieren en meren. De totale lengte aan primaire waterkeringen bedraagt ongeveer 3500 kilometer, opgesplitst in 237 normtrajecten.

Die moeten in 2050 voldoen aan de nieuwe, strengere waterveiligheidsnormen die sinds 2017 van kracht zijn. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de effecten van klimaatverandering en de gevolgen van overstromingen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
People in conversation:
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw