secundair logo knw 1

Sfeerbeeld Utrechtse polder I Foto Joep Meindertsma via Pixabay

Bestrijdingsmiddelen en per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) zijn breed aanwezig in het grondwater van de provincie Utrecht. Verwacht wordt dat PFAS de komende jaren verder oplopen in het diepe grondwater.

Dit blijkt uit de resultaten van de meetronde 2024 in het kader van de grondwaterkwaliteit. In de provincie Utrecht is er een uitgebreid meetnet met vaste peilbuizen op een diepte van 10 tot 25 meter. Dit jaar zijn in ongeveer 100 meetfilters monsters genomen.

In ruim driekwart van deze filters zijn een of meer gewasbeschermingsmiddelen, medicijnresten, industriële stoffen en/of PFAS-stoffen aangetroffen (zie de tabel). Het betekent dat humane invloed in vrijwel het gehele grondwater van de provincie te vinden is, staat in het door ingenieursadviesbureau Sweco opgestelde rapport.

Toenemende PFAS-belasting
Stoffen uit de omvangrijke PFAS-groep worden op veel plaatsen gevonden in het grondwater. Dat was bij eerdere meetronden ook al zo. PFAS komen vooral door neerslag terecht op en in de bodem. In het rapport wordt gesproken over een toenemende belasting van het grondwater met PFAS-stoffen in de afgelopen 30 jaar, in weerwil van de eisen van de Kaderrichtlijn Water.

De concentraties PFAS nemen af, naarmate een meting dieper plaatsvindt. Maar ze zakken wel steeds dieper de grond in. “Als het patroon dat de metingen laten zien doorzet, is een toename van PFAS in het diepe grondwater te verwachten”, zegt Has Bakker, gedeputeerde Water en Bodem van Provincie Utrecht.

Hij vindt het de hoogste tijd dat er meer en effectievere maatregelen worden genomen. “Als provincie maken we ons daar hard voor in Europa. Maar ook dichter bij huis; daarom steunen we de Unie van Waterschappen met hun brandbrief over PFAS aan de rijksoverheid.”

Verboden bestrijdingsmiddelen aangetoond
Bestrijdingsmiddelen zijn nog altijd breed aanwezig in het grondwater, blijkt uit de meetronde 2024. Volgens de provincie is het opvallend dat enkele al langer verboden middelen nog steeds worden gemeten in het grondwater. Dit laat zien dat deze stoffen maar langzaam uit het milieu verdwijnen.

Er zijn beperkt geneesmiddelen en medicijnresten aangetoond. Hetzelfde geldt voor resten uit de industrie. Er zijn geen zorgelijke ontwikkelingen, wordt gesteld. Het beeld is vergelijkbaar met dat van eerdere meetronden.

Zicht op nieuwe stoffen
De provincie Utrecht heeft naar eigen zeggen een pioniersrol bij het verkrijgen van inzicht in de ondiepe en diepere grondwaterkwaliteit. Door het uitgebreide meetnetwerk is er een goed zicht op nieuwe stoffen en kunnen erg lage concentraties worden gemeten.

Bakker hierover: “Deze gegevens gebruiken we zelf en delen we met anderen om tot betere wet- en regelgeving te komen. Zodat al dit soort zorgwekkende stoffen tijdig worden opgespoord en niet verder in het milieu komen.”

Tabel meetronde grondwaterkwaliteit 2024 provincie UtrechtBron: Sweco / PMG Meetronde grondwaterkwaliteit 2024

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.