De drijvende waterkrachtcentrale EQA-River heeft de publieks- en juryprijs gewonnen op de Dijkwerkersdag in Utrecht. De centrale is een laagtoerig rad dat met de stroomrichting van de rivier of beek meedraait en energie produceert.
John van Boxel won vandaag overtuigend de pitchwedstrijd op de Dijkwerkersdag. Het bedrijf EQA-Projects van Van Boxel in Werkendam is een succesvolle innovator; in 2016 werd het bedrijf genomineerd met de EQA-Stuw voor de Nederlandse Waterinnovatie prijs.
De EQA-River is een drijvende waterkrachtinstallatie die de stroming van het water benut om energie te produceren. De installatie kan in een dag worden geplaatst, zo vertelde Van Boxel de ruim 500 bezoekers in de zaal van Media Plaza in Utrecht, waar de Dijkwerkersdag werd gehouden. “Het is een waterkrachtcentrale die van gerecycled plastic is gemaakt, die zichzelf als het nodig is uit het water tilt, die visvriendelijk is, maar ook metingen voor de waterbeheerder verricht.” Dat betreft de stroomsnelheid, de helderheid, het waterpeil en de watertemperatuur, waarmee EQA-Projects claimt dat de waterkrachtcentrale bijdraagt aan een smart river-systeem.
In een toelichting na afloop vertelde Van Boxel dat de ontwikkelaars zich hebben laten inspireren door schipmolens. De EQA-River heeft evenals de molens een lange levensduur door het laagtoerig visvriendelijk rad dat met de stroming meedraait. “De waterkrachtcentrale levert een constante stroom en is een mooie aanvulling op zon- en windenergie.”
De investering bedraagt enkele tonnen per centrale, aldus Van Boxel. Dat is aanzienlijk minder dan de kosten voor de bouw van een windmolen, terwijl de geleverde energie op jaarbasis ongeveer gelijk is, aldus Van Boxel. Dat is te verklaren door het continue proces van energieopwekking. Levert een molen alleen energie als het waait, de drijvende waterkrachtcentrale levert onafgebroken energie door de stroming in rivier of beek.
De installatie kan in uiteenlopende omvang worden geleverd, afgestemd op de ruimte in de rivier of beek. “Waterschappen en ook Rijkswaterstaat hebben al interesse getoond. Zij willen een locatie beschikbaar stellen om te testen,” vertelde Van Boxel. Na zijn pitch kwam daar nog een waterschap bij. Waterschap Vallei en Veluwe toonde interesse. “Wij durven het wel aan, kom maar op.”
Maar dat zijn testen. EQA-projects wil de volgende stap zetten; de EQA-River in productie nemen en verkopen. “We zijn er een aan het bouwen,” aldus Van Boxel. “Maar dat doen we met eigen geld. We zijn op zoek naar een investeerder.”