secundair logo knw 1

Regelmatig komt de vraag voorbij: mag ik vochtige doekjes na gebruik door de wc spoelen? Of specifieker, kan ik biologisch afbreekbare vochtige doekjes gewoon doorspoelen? Volgens de verpakking wel, maar laten we even voorbij de wc pot kijken waar de doekjes in verdwijnen. Dat helpt om goed na te denken over deze vragen en een logisch antwoord te vinden.

Niet door de wc spoelen!
Even terug naar afgelopen zomer. Misschien stond je met je tentje of caravan op de camping. En het maakt niet uit of je in Nederland, Frankrijk of Duitsland op de camping stond, op vrijwel elk toilet heb je ze zien hangen: A4 posters met wat niet door de wc gespoeld mag worden. Soms ook nog met een uitleg erbij. Maar dat wat op de Duitse camping geldt, dat geldt thuis ook. Het riool raakt hopeloos verstopt als er materiaal door het toilet wordt gespoeld dat daar niet in hoort. En onze monteurs doen met regelmaat de meest bijzondere vondsten: handdoeken, jeans, panties, ondergoed, handbanden, handpoppen, speelgoed. Maar vooral… heel veel vochtige doekjes.

De route van rioolwater: van toilet naar zuivering
Wat gebeurt er met vochtige doekjes zodra ze bij jou uit beeld verdwijnen? Jouw afvalwater legt een hele route af van jouw toilet naar de zuivering. Dat gaat via persleidingen, rioolgemalen en pompen. Via leidingen wordt het rioolwater van jouw toilet naar een rioolput of rioolgemaal geleid. In die rioolputten wordt vervolgens het afvalwater van een buurt verzameld. Daarna wordt het verpompt naar de zuivering. Voor het verpompen worden pompen gebruikt. En juist bij die pompen leiden vochtige doekjes tot verstoppingen. En eerlijk is eerlijk, vochtige doekjes zijn hartstikke makkelijk. Je poetst de wc-bril hygiënisch schoon en hop je spoelt ‘m meteen door. De wc lekker fris en geen viezigheid in huis. Maar net als jij vinden heel veel andere buurtbewoners dat ook. En daar ontstaat het probleem.

Maar mijn ene doekje is toch niet zo’n punt?!
Jouw maar-één-doekje-per-keer-doekje is op zichzelf niet het probleem; de totale hoeveelheid zorgt voor problemen. En dit wordt versterkt als er in een buurt veel meer dan alleen biologisch afbreekbare doekjes door de wc worden gespoeld. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van de jus- of frituurpan, etensresten, vuil kattenbakgrit, vaatdoekjes, damesverband, die emmer sop…oeps met de dweil er nog in. Daardoor ontstaan kluwen die vastlopen in de pompen. En daardoor kun je vervolgens het toilet niet doorspoelen.

En biologisch afbreekbare doekjes kunnen ook niet door het toilet?
Wat is dan het probleem met biologisch afbreekbare vochtige doekjes door de wc? Dat zijn de vezels in het materiaal. Juist de kracht van de doekjes zorgt voor problemen in het riool. Door de vezels zijn de doekjes sterk en lossen ze niet op in water, zoals toiletpapier bijvoorbeeld wel doet. Doordat het niet oplost in water en het niet snel genoeg biologisch afbreekt komt het vast te zitten in de pomp. Dat het misschien na een week afgebroken is, voorkomt niet de verstoppingen die al heel snel na het doorspoelen kunnen ontstaan.

Weet wat je doorspoelt
Als specialist in duurzaam onderhoud aan rioolgemalen voelt Mous Waterbeheer zich verantwoordelijk voor een goed functionerend riool. Daarom informeren we, vaak in samenwerking met de gemeente, over wat vochtige doekjes veroorzaken buiten het blikveld van de bewoners. Interessante filmpjes en uitleg vind je ook via de links hieronder. Heb je vragen over dit onderwerp? Mail of bel ons gerust. Of vraag het eens aan onze storingsmonteurs als je ze aan het werk ziet bij jou in de buurt.

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.