Drie extreem droge zomers op een rij: het is geen toeval meer. Volgens Jelle Hannema, directeur van Vitens, is het hoog tijd dat we het watersysteem aanpassen aan deze nieuwe werkelijkheid. Met als doel: de ‘waterkoek’ vergroten. Doen we dit niet, dan kan het drinkwaterbedrijf op termijn niet meer aan de stijgende watervraag voldoen.
Tekst Dorine van Kesteren | Beeldbewerking H2O
Het was een spannende zomer voor Vitens. Twee keer moest het drinkwaterbedrijf een beroep doen op zijn klanten om zuiniger te zijn met water. Vanwege exorbitant verbruik raakten de waterreservoirs in rap tempo leeg. Nog even en Vitens moest de druk in de leidingen verlagen, met het risico dat er in sommige huizen geen water meer uit de kraan zou komen. Uiteindelijk gebeurde dat niet, maar het scheelde niks. “Het was langdurig warm en droog en de watervraag liep snel op. All time high was vrijdag 7 augustus, toen er 40 procent en op sommige plekken zelfs 70 procent meer water werd verbruikt dan normaal”, blikt Vitens-directeur Jelle Hannema terug.
De watervraag zit al langer in de lift. De productie van Vitens, dat 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater voorziet, groeide de afgelopen vijf jaar met 7,5 procent. Dat krijg je als hittegolven geen uitzondering, maar regel zijn geworden. Dit jaar zag het drinkwaterbedrijf de hoogste pieken in de levering in Gelderland en Overijssel – niet toevallig de provincies met verhoudingsgewijs de meeste woningen met tuinen. “Het leeuwendeel van het particuliere watergebruik is gerelateerd aan het buitenleven. De tuin sproeien, de steeds populairdere opzetzwembaden – en dat zijn soms baden waar 5.000 liter water in gaat hè.”