secundair logo knw 1

Foto: Louis Hansel via Unsplash

Vanwege de verontreiniging van het drinkwater met E. coli geldt er een kookadvies voor zo’n 70.000 huishoudens in en rondom Apeldoorn. Dit duurt naar verwachting nog tot maandag 14 oktober. Momenteel worden de vier grote voorraadkelders van de Apeldoornse productielocatie van Vitens gecontroleerd.

Het drinkwaterbedrijf constateerde de vervuiling met de bacterie Escherichia coli (E. coli) op vrijdag 4 oktober aan het eind van de middag. Daarna volgde direct het advies om kraanwater eerst drie minuten te koken, alvorens dit te drinken of te gebruiken voor het klaarmaken van eten en poetsen van tanden.

Inwoners van Apeldoorn en meer dan tien omliggende plaatsen ontvingen hierover een e-mail, sms of soms een kaartje. Douchen, handen wassen en de afwas doen zijn wel gewoon mogelijk.

Geen risico genomen door Vitens
E. coli wordt in de volksmond poepbacterie genoemd. De meeste mensen worden niet ziek, maar voor kwetsbare groepen zoals jonge kinderen en ouderen kunnen er ernstige gevolgen zijn.

Volgens Vitens gaat het in de regio Apeldoorn om een heel lichte verontreiniging. Mensen kunnen er maag- en darmklachten van krijgen, zoals diarree en buikpijn. Het kookadvies is nodig om een risico voor de volksgezondheid te vermijden, aldus het waterbedrijf.

Meteen run op waterflessen
Koken volstaat en er hoeven geen grote voorraden flessen water te worden gekocht, is de boodschap van Vitens. Ook burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn heeft laten weten dat het absoluut niet nodig is om water te hamsteren.

Een deel van de inwoners dacht daar echter anders over, want na de sms- en e-mailbom van Vitens volgde op vrijdagavond meteen een run op flessen water in de supermarkten. Zo was een voorraad die normaal goed is voor drie maanden, op zaterdag al uitverkocht bij een supermarkt.

Speciaal waterreservoir bij ziekenhuis
Het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn dat dagelijks ongeveer 170.000 liter water gebruikt, neemt geen enkel risico voor patiënten en zorgverleners. Voor consumptie en douchen wordt op het ogenblik geen drinkwater gebruikt. Het ziekenhuis haalt het water nu uit een speciaal waterreservoir dat steeds wordt aangevuld door watertanks.

Mbo-instelling Aventus heeft op twee locaties in Apeldoorn tijdelijk een grote water-unit geplaatst. Beide units zijn uitgerust met een buizensysteem voor aan- en afvoer naar watertappunten in de school. Hier kunnen studenten, bezoekers en ook buurtbewoners water halen. De totale capaciteit is 34.000 liter water.

Voorraadkelders gecontroleerd
De productielocatie in Apeldoorn heeft vier voorraadkelders van ieder bijna 3 miljoen water. Daarvan zijn er twee op 4 oktober direct buiten bedrijf gesteld. Vitens heeft bij alle kelders monsters genomen en voert uitgebreide testen voor de drinkwaterkwaliteit uit.

De voorraadkelders zijn inmiddels leeg. Een technisch gespecialiseerd bedrijf is gisteren gestart met inspecteren. Zowel de binnen- als de buitenkant wordt gecontroleerd. Als het bedrijf een mankement zoals een scheurtje vindt, wordt dat meteen gerepareerd. De controle moet heel precies gebeuren en duurt daarom meerdere dagen, meldt Vitens.

De voorraadkelders worden ook grondig schoongemaakt. In verband met dit alles moeten inwoners er rekening mee houden dat het kookadvies geldt tot maandag 14 oktober. Kan het advies eerder worden opgeheven, dan stuurt Vitens een melding.

De oorzaak van de E. coli verontreiniging is nog onbekend. Vitens hoopt daar de komende weken bij het schoonmaken achter te komen.

Recent al drie incidenten in Gelderland
Het is dit jaar niet het eerste grote drinkwaterincident in Gelderland. In mei en juni ging het al mis bij achtereenvolgens de productielocaties in Ellecom, Dinxperlo en Goor. Bij elke locatie was sprake van een verontreiniging met de enterococcen-bacterie.

Vitens heeft onlangs de resultaten van een onderzoek naar de oorzaken van de vervuiling gepubliceerd. Het ligt in alle drie de gevallen waarschijnlijk aan technische gebreken die aan het licht kwamen door zeer hoge grondwaterstanden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw