secundair logo knw 1

Het klaarmaken van eten met ongekookt kraanwater wordt afgeraden I Foto: Louis Hansel via Unsplash

Vanwege de verontreiniging van het drinkwater met E. coli geldt er een kookadvies voor zo’n 70.000 huishoudens in en rondom Apeldoorn. Dit duurt naar verwachting nog tot maandag 14 oktober. Momenteel worden de vier grote voorraadkelders van de Apeldoornse productielocatie van Vitens gecontroleerd.

Het drinkwaterbedrijf constateerde de vervuiling met de bacterie Escherichia coli (E. coli) op vrijdag 4 oktober aan het eind van de middag. Daarna volgde direct het advies om kraanwater eerst drie minuten te koken, alvorens dit te drinken of te gebruiken voor het klaarmaken van eten en poetsen van tanden.

Inwoners van Apeldoorn en meer dan tien omliggende plaatsen ontvingen hierover een e-mail, sms of soms een kaartje. Douchen, handen wassen en de afwas doen zijn wel gewoon mogelijk.

Geen risico genomen door Vitens
E. coli wordt in de volksmond poepbacterie genoemd. De meeste mensen worden niet ziek, maar voor kwetsbare groepen zoals jonge kinderen en ouderen kunnen er ernstige gevolgen zijn.

Volgens Vitens gaat het in de regio Apeldoorn om een heel lichte verontreiniging. Mensen kunnen er maag- en darmklachten van krijgen, zoals diarree en buikpijn. Het kookadvies is nodig om een risico voor de volksgezondheid te vermijden, aldus het waterbedrijf.

Meteen run op waterflessen
Koken volstaat en er hoeven geen grote voorraden flessen water te worden gekocht, is de boodschap van Vitens. Ook burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn heeft laten weten dat het absoluut niet nodig is om water te hamsteren.

Een deel van de inwoners dacht daar echter anders over, want na de sms- en e-mailbom van Vitens volgde op vrijdagavond meteen een run op flessen water in de supermarkten. Zo was een voorraad die normaal goed is voor drie maanden, op zaterdag al uitverkocht bij een supermarkt.

Speciaal waterreservoir bij ziekenhuis
Het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn dat dagelijks ongeveer 170.000 liter water gebruikt, neemt geen enkel risico voor patiënten en zorgverleners. Voor consumptie en douchen wordt op het ogenblik geen drinkwater gebruikt. Het ziekenhuis haalt het water nu uit een speciaal waterreservoir dat steeds wordt aangevuld door watertanks.

Mbo-instelling Aventus heeft op twee locaties in Apeldoorn tijdelijk een grote water-unit geplaatst. Beide units zijn uitgerust met een buizensysteem voor aan- en afvoer naar watertappunten in de school. Hier kunnen studenten, bezoekers en ook buurtbewoners water halen. De totale capaciteit is 34.000 liter water.

Voorraadkelders gecontroleerd
De productielocatie in Apeldoorn heeft vier voorraadkelders van ieder bijna 3 miljoen water en hier ligt volgens Vitens vrijwel zeker het probleem. Twee zijn op 4 oktober direct buiten bedrijf gesteld. Vitens neemt bij alle kelders monsters en voert uitgebreide testen voor de drinkwaterkwaliteit uit.

De voorraadkelders zijn inmiddels leeg. Een technisch gespecialiseerd bedrijf is gisteren gestart met inspecteren. Zowel de binnen- als de buitenkant wordt gecontroleerd. Als het bedrijf een mankement zoals een scheurtje vindt, wordt dat meteen gerepareerd. De controle moet heel precies gebeuren en duurt daarom meerdere dagen, meldt Vitens.

De voorraadkelders worden ook grondig schoongemaakt. In verband met dit alles moeten inwoners er rekening mee houden dat het kookadvies geldt tot maandag 14 oktober. Kan het advies eerder worden opgeheven, dan stuurt Vitens een melding.

De oorzaak van de E. coli verontreiniging is nog onbekend. Vitens hoopt daar de komende weken bij het schoonmaken achter te komen.

Recent al drie incidenten in Gelderland
Het is dit jaar niet het eerste grote drinkwaterincident in Gelderland. In mei en juni ging het al mis bij achtereenvolgens de productielocaties in Ellecom, Dinxperlo en Goor. Bij elke locatie was sprake van een verontreiniging met de enterococcen-bacterie.

Vitens heeft onlangs de resultaten van een onderzoek naar de oorzaken van de vervuiling gepubliceerd. Het ligt in alle drie de gevallen waarschijnlijk aan technische gebreken die aan het licht kwamen door zeer hoge grondwaterstanden.


Update 9 oktober
Vitens meldt het volgende over de laatste stand van zaken: ‘Ons technisch gespecialiseerd bedrijf heeft twee voorraadkelders aan de buiten- en binnenzijde gecontroleerd. Kleine reparaties zijn direct uitgevoerd. Daarna zijn de voorraadkelders goed schoongemaakt en gevuld met een laag water. Uiteraard willen we weten of het water voldoet aan onze eisen. Daarom zijn er monsters genomen zodat het getest kan worden in ons laboratorium. We wachten nu op de testuitslagen. Die moeten meerdere keren goed zijn.’

Update 14 oktober 15.00 uur
Ook in Noord-Limburg is een lichte verontreiniging met E. coli in het drinkwater aangetroffen tijdens een reguliere controle. Daarom heeft WML op vrijdag 11 oktober een kookadvies afgegeven. Dit duurt in ieder geval nog tot en met donderdag 17 oktober. Het advies geldt voor 13.750 huishoudens in (delen van) de gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas. Zie het bericht van WML.

Update 14 oktober 18.00 uur
Vitens heeft het kookadvies op maandag 14 oktober opgeheven, zoals eerder al was aangegeven. Nadat de voorraadkelders op 11 oktober weer waren gevuld, zijn meerdere monsters genomen. Uit alle monsteruitslagen blijkt dat het drinkwater weer voldoet aan alle strenge kwaliteitsnormen, meldt Vitens. Tijdens het controleren van de voorraadkelders is er een lek ontdekt. Dat is mogelijk de oorzaak van de verontreiniging met E. coli.

Update 18 oktober
WML heeft op vrijdag 18 oktober het kookadvies in Noord-Limburg ingetrokken. Dit gold een week lang voor (delen van) de gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas. De verontreiniging met E. coli werd volgens WML veroorzaakt door extreme regenval waarbij een van de pompputten van pompstation Grubbenvorst volstroomde. Hierdoor kwam de E. colibacterie (die van nature in een buitengebied voorkomt) terecht in het drinkwatersysteem.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Elisabeth · 2 months ago
    Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.