secundair logo knw 1

72 procent van de Nederlanders denkt dat wateroverlast in de toekomst alleen maar erger wordt. Meer dan de helft, 57 procent, gelooft dat het mogelijk is om steden zo in te richten dat ze alle extreme regenbuien aankunnen.

Dat blijkt uit een peiling onder ruim 1.600 Nederlanders van Stichting RIONED. De koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer spreekt over een representatief onderzoek.

Aanleiding vormen de hevige regenbuien en extreme weersomstandigheden die er steeds vaker voor zorgen dat straten blank komen te staan en dat er schade ontstaat aan de leefomgeving en de infrastructuur, zoals wegen en bruggen en ook woningen en gebouwen.“Gemeenten zetten zich elke dag keihard in om wateroverlast te voorkomen. Bij Stichting RIONED vroegen we ons af hoe Nederlanders tegen deze recente ontwikkelingen aankijken”, schrijft de organisatie op haar website.


RIONED serie 1b


Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders positief zijn over hoe gemeenten omgaan met wateroverlast. “Bijna 60 procent vindt dat gemeenten zich met zorg inzetten om wateroverlast tegen te gaan. Slechts 20 procent vindt dat gemeenten beter hun best moeten doen.”

Bijna 30 procent maakt zich zorgen over zijn gezondheid als gevolg van vervuild water. Daarbij komt dat 42 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt over te weinig schoon water in de toekomst, schrijft de koepelorganisatie. ‘Slechts 47 procent’ is op de hoogte van het feit dat het de primaire taak van ons afvalwatersysteem is om Nederlanders te beschermen tegen infectieziekten.


RIONED figuur 3c


Ruim de helft van de Nederlanders is van mening dat wateroverlast zal verergeren als we de uitstoot van broeikasgassen niet terugdringen. Mogelijk daarom heeft bijna 46 procent op eigen terrein maatregelen getroffen zodat het water gemakkelijker in de bodem trekt, schrijft de koepelorganisatie. “Dit is een aanzienlijk percentage, gezien het feit dat ruim 20 procent van de Nederlanders aangeeft geen buitenterrein te hebben”, stelt directeur-bestuurder Hilde Niezen van RIONED.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw