Rivierklimaatpark IJsselpoort is een van de voorlopers voor het Programma Integraal Riviermanagement. Het is een plan waarin alles samenkomt: ruimte voor de rivier, aanpassingen aan klimaatverandering, maatregelen voor de scheepvaart, economische dynamiek, nieuwe natuur en een rivierpark voor wandelaars, fietsers en watersporters. Hoe gaat dat allemaal samen? Een verkenningstocht langs de dijk.
door Corien Lambregtse | Beeld Provincie Gelderland
“Is dát de IJssel?” Het lijkt een slootje, zo smal en diep weggezonken in de uiterwaarden van Giesbeek en Rheden. Het heet hier kennelijk niet voor niets het Rhederlaag. Het pontje naar het watersportgebied aan de overkant vaart alleen in het zomerseizoen. De dichtstbijzijnde brug is die bij Westervoort, een kilometer of 6 verder.
We staan op de dijk en kijken uit over het gebied dat de weidse naam Rivierklimaatpark IJsselpoort heeft gekregen. De wind doet een aanval op de gevoelstemperatuur. “Ja, dat is de IJssel”, lachen de koude gezichten van Carel Bolt, projectmanager provincie Gelderland, Wim Goedhart, omgevingsmanager Natuurmonumenten en Peter Jesse, technisch manager Rijkswaterstaat. Zij zijn een deel van het kernteam dat het project de afgelopen jaren door de onderzoeksfase en verkenningsfase heen tot aan de Planuitwerkingsfase heeft gebracht.