secundair logo knw 1

Biotrack heeft de COVID-19 crisis aangegrepen om op basis van het eigen detectiesysteem BT-MED en testkit voor het coronavirus te ontwikkelen. De test detecteert COVID-19 niet alleen snel, maar geeft het ook meer inzicht in de gesteldheid van een patiënt. “Met onze machine zie je hoe besmet en besmettelijk een patiënt is”, zegt algemeen directeur Gerard Schouten.


Deze content is een productie van Water Alliance


DEF Biotrack Schouten Gerard Schouten Biotrack begon in 2008 met het produceren van de Aquascope, een detectiesysteem voor bacteriën in drinkwater. Sinds twee jaar richt de onderneming zich ook op de medische sector. “In de BT-MED zit dezelfde technologie als in de Aquascope”, vertelt Schouten. “De programmering is anders en de opbouw van de hydraulische hardware is geschikt gemaakt voor medische applicaties. Voor de BT-MED maken we testkits voor bacteriën en virussen. Dat doen we nu ook voor COVID-19.”

Momenteel zijn er meerdere corona detectiesystemen op de markt. Biotrack onderscheidt zich met gedetailleerde achtergrondinformatie over de patiënt. “We zijn uniek omdat we een microscopische foto maken van het monster. Er bestaan testen die ook foto’s maken, maar die zijn kostbaar en tijdrovend. Onze machine zoekt naar het RNA van het virus en kleurt dat met fluorescerende labels. Dit zegt meer dan alleen een positieve of negatieve uitslag”, licht Schouten toe. 

Met de foto haalt de klant meer uit de test zegt Schouten. “Je ziet de hoeveelheid van het virus en daarmee het besmettingsniveau. Daarnaast geeft het de activiteit van het virus weer. Zo zie je hoe besmettelijk de patiënt is. Bovendien kun je de foto’s later terugkijken en met elkaar vergelijken. Hiermee krijg je een goed beeld van het ziekteverloop.”

De machine beschikt over een gevoelige camera en een sterke computer met hoge rekenkracht. Schouten: “De capaciteit is hoog; de machine voert 36 testen per uur uit. Zo’n foto is een microscopische opname en bestaat uit vele beeldjes. De computer analyseert de foto en telt alle virusdeeltjes of bacteriën. Dat is een kwestie van minuten, maar door voorbewerking heb je nu nog zo’n 2 uur nodig voor het uiteindelijke resultaat. We zijn bezig dat te versnellen.”

Groot voordeel van de BT-MED is dat het monster niet met een wattenstaafje uitgevoerd hoeft te worden. Mensen kunnen thuis een monster maken met behulp van speeksel of bloedbemonstering laten doen in het ziekenhuis. Het maakt testen eenvoudiger, laagdrempeliger en zorgt ervoor dat teststraten overbodig zijn.

De BT-MED draait momenteel op een aantal zorgcentra. “Deze machine is makkelijk in gebruik. Dat krijgen we ook terug van onze klanten. Elk ziekenhuis of laboratorium is in staat om hem te bedienen”, aldus Schouten. Ook belangrijk: het apparaat is voor 100 procent van Nederlandse makelij. “Hierdoor hebben we alle vrijheid om te produceren en lopen we niet tegen leveringsproblemen aan. Dat is vooral nu enorm van belang.”


Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.