secundair logo knw 1

Colsen is een Zeeuws familiebedrijf dat al meer dan 30 jaar werkt aan innovatieve oplossingen op het gebied van water, energie en milieu. “Alle diensten en projecten moeten een positieve milieu-impact hebben”, zegt Jurgen Brekelmans, directeur bij Colsen.


Deze content is een productie van Water Alliance


Naast het innovatiecentrum in Zeeland heeft het bedrijf vestigingen in Spanje en Zuid-Afrika. De adviseurs, technologen, ontwerpers en engineers zetten zich in voor duurzame oplossingen en ontwikkelen installaties, producten en diensten die positief moeten bijdragen aan het milieu.

DEF Colson Jurgen Brekelmans 200 Jurgen BrekelmansDit jaar won het bedrijf de Zeeuwse prijs voor familiebedrijf van het jaar. “Het thema was duurzaamheid”, zegt Brekelmans. “Zo’n prijs streelt ons ego. Duurzaamheid is een containerbegrip, maar wij mogen wel zeggen dat we trots zijn op de technologieën die we ontwikkelen en die echt een verschil maken voor de klant en het milieu.”

Thermofiele slibgisting
Dat doet Colsen onder andere door innovatieve oplossingen te bieden voor slibverwerking, zegt Brekelmans. “Met onze thermofiele slibgisting produceren we energie en worden afvoerkosten verlaagd. Toch kent iedereen die technologieën ondertussen wel. Wij voegen daar nog een tweede deel aan toe: fosfaat- en stikstofverwijdering in de deelstroom.”

Met de zogeheten ANPHOS-technologie voegt Colsen magnesium toe aan de afvalwaterstroom. Daarmee produceert het struviet dat te gebruiken is als meststof. “Wij ontwikkelden ANPHOS begin jaren 2000 voor de industrie. Vandaag de dag draaien onze fullscale installaties met name in de voedingsmiddelenindustrie.”

UPHOS
In de afgelopen vijf jaar werkten de Zeeuwen aan een 2.0 versie: UPHOS. Hierbij is sterk gekeken naar een verbeterde financiële haalbaarheid van het totale proces, met daarbij een consistentere kwaliteit van het te oogsten product. Zo kan een grotere markt aangeboord worden, denkt Brekelmans.

“Momenteel passen we UPHOS al toe in de industrie. En zijn de eerste initiatieven gestart voor de inzet in de communale sector. Met de inzet van de UPHOS installeren we na de gisting een techniek die fosfaat fixeert welke vervolgens weer toepasbaar is. Daarmee maken we de fosfaat-cirkel rond.”

Voor het verwijderen van de stikstof in de deelstroom hanteert het bedrijf sinds jaren een andere in Zeeland ontwikkelde techniek genaamd NAS. Een techniek die op tal van plekken in de wereld momenteel stikstof uit de deelstroom verwijdert, zegt Brekelmans. “Het zet stikstof om naar stikstofgas, maar dat raken we vervolgens kwijt aan de atmosfeer. We willen graag, op dezelfde manier als fosfaat, stikstof fixeren in de communale sector, zodat we er een product van kunnen maken dat herbruikbaar is. Daarvoor zijn we in gesprek met een aantal waterschappen. Op die manier wordt deze techniek nog circulairder.”


Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de Water Campus in Leeuwarden 

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.