Colubris Cleantech uit Winterswijk vergrootte onlangs haar positie in de milieutechnologie door BLUE-tec over te nemen. Een overname waarmee Colubris Cleantech zijn aanbod verbreedt in energiezuinige, circulaire zuivering oplossingen voor de industrie en waterschappen. “Wij willen oplossingen bieden voor de gehele waterketen”, zegt Frank Tillmann, CEO van Colubris Cleantech.
Deze content is een productie van Water Alliance
Al meer dan 35 jaar is Colubris Cleantech een systeemaanbieder van scheidings- en zuiveringstechnologie. Vandaag de dag ontwerpt, bouwt, onderhoudt en beheert het familiebedrijf installaties voor klanten in 70 landen over de hele wereld. Het biedt producten en processen voor water-, afval- en bioresourceoplossingen aan. Hierbij integreert het niet alleen haar eigen systemen, maar ook installaties van andere ontwikkelaars.
“We zijn een ingenieursbureau met een eigen werkplaats”, zegt Tillmann. “We zitten in drie takken: water, vast afval en plantaardige reststromen. Een heel groot deel bestaat uit afvalwaterwerkzaamheden. In Nederland is de grootste uitdaging waterschaarste en het waterhergebruik. Een steeds groter gedeelte van de markt wordt gedreven door het waterhergebruik. Daarom hebben wij in BLUE-tec geïnvesteerd, een bedrijf dat gespecialiseerd is in hergebruik van water en terugwinning van waardevolle stoffen uit proceswater.”
BLUE-tec heeft een aantal innovatieve membraanconcepten ontwikkeld die toepasbaar zijn in Zero Liquid Processen (ZLD) en de terugwinning van waardevolle stoffen, zoals ammonium en eiwitten en suikers uit proceswater stromen. Daarnaast heeft BLUE-tec onder meer mee ontwikkeld aan een hydrothermale carbonisatie techniek, die zuiveringsslib op hoge temperatuur behandelt en volledig omzet in herbruikbare materialen, zoals actief kool en fosfaat.
Ondertussen bekijkt het bedrijf ook andere segmenten van de markt. Volgens Tillmann is de kracht van Colubris Cleantech de veelzijdigheid. “Soms hoor je: ‘je moet je focussen op een bepaald segment’. Maar onze focus zit juist op de verbreding en verdieping van de water- en afvalketen. Een tendens is bijvoorbeeld de decentralisatie van waterbehandeling. Steeds meer steden willen niet meer met grote pijpleidingen hun afvalwater naar een centrale zuivering buiten de stad afvoeren.”
Colubris Cleantech biedt voor het decentraal inzamelen een specifieke oplossing: een greenhouse. “Het is een lokale waterzuivering die bedekt is met planten, waardoor je als bewoner weinig overlast ervaart - de greenhouse kan zo ingepast worden in een woonomgeving.”
De watertechnieken die het bedrijf toepast zijn ook bruikbaar in de verwaarding van plantaardige reststromen, zegt Tillmann. “De afgelopen tien jaar hebben we samen met de uitvinders ook geïnvesteerd in een proces waarin we reststromen kunnen terugwinnen uit plantaardig materiaal van bijvoorbeeld salade- of koolverwerkers. Zij voeren nu veel restmateriaal af als laagwaardig veevoer. Wij kunnen nu met dezelfde principes uit de waterwereld proteïnen uit reststromen halen voor menselijk gebruik, zoals voor brood-, saus- of sportdrankenproductie. Zo proberen we altijd te innoveren.”
Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden