Ingenieursbureau Eliquo Water & Energy vierde afgelopen zomer zijn 10e verjaardag. Het Barneveldse bedrijf pakte feestelijk uit met een zeilweekend voor zijn personeel en partners op Terschelling. “We leiden Eliquo als een familiebedrijf en vinden het belangrijk om te verbinden”, zegt managing director Rick Langereis.
Deze content is een productie van Water Alliance
Eliquo Water & Energy realiseert concepten voor de energieneutrale behandeling van rioolwater in combinatie met het terugwinnen van grondstoffen. Sinds 2014 maakt het onderdeel uit van SKion Water, een investeringsmaatschappij die over de hele wereld watertechnologiebedrijven bezit. Dit maakt het voor Eliquo mogelijk om uit een breed scala aan eigen innovatieve watertechnieken te putten.
“Eigenlijk werken we nog steeds zoals 10 jaar geleden”, blikt Langereis terug. “Als new kid on the block wisten mijn compagnon, Dave Bakker, en ik precies wie onze peers in de markt waren. Die bedrijven zijn gericht op het productieproces. Wij wilden het anders doen dan deze gevestigde partijen. Bij Eliquo Water & Energy zijn we gericht op het organisatorische en ontwerpaspect van een project. Waar een traditionele aannemer een ingenieur inhuurt om vervolgens zelf te bouwen, is dat bij ons omgekeerd; wij huren de uitvoerders in."
In de afgelopen tien jaar wist Eliquo Water & Energy met deze werkwijze projecten binnen te slepen. Volgens Langereis is dit succesvol omdat de projectrisico's beperkt blijven. “Wij hebben de kennis in huis om het ontwerp volledig zelf te doen. De risico's in een rwzi zitten vaak in het ontwerp, niet in de bouw. Als er beton gegoten of kabels gelegd moeten worden, huren wij daar specialisten voor in. Hiermee houden we de regie in de hand.”
Momenteel werkt Eliquo Water & Energy exclusief voor de waterschapswereld. Zo wist het bijvoorbeeld de rwzi in Amersfoort om te bouwen naar een zelfvoorzienende en energieproducerende installatie, die 600 huishoudens voorziet van energie. Langereis ziet echter ook een groeiende vraag vanuit andere markten en sluit nieuwe samenwerkingen niet uit. “We merken dat, ingegeven door klimaatdoelstellingen, andere sectoren aan ons beginnen te trekken. Er moet bijvoorbeeld veel gebeuren in de drinkwatersector. En de industrie heeft ook zuivering vraagstukken om emissies te reduceren.”
Mede daarom verwacht Langereis in de komende 10 jaar het werk in volume zal toenemen. “Onze aandeelhouder zegt: groei is geen doel op zich, een gezonde bedrijfsvoering is belangrijker. In de afgelopen tien jaar zijn we een herkenbare speler in de markt geworden. Die voorlopersrol willen we vooral continueren. We zullen nooit een bedrijf worden waar honderden mensen werken, maar altijd een projectorganisatie blijven. Met onze eigen technologieën willen we voorop blijven lopen.”
Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden