secundair logo knw 1

Om een efficiënt tracé voor waterstofleidingen uit te stippelen, ontwikkelde HDM Pipelines een innovatieve datagestuurde tool. Het Friese bedrijf, specialist in leidingwerk management, speelt daarmee in op behoeften van mogelijke assetmanagers. “Onze tool bepaalt hoe een tracé op een veilige en voordelige manier van A naar B kan lopen”, vertelt Henry van der Bij, CTO bij HDM Pipelines.

Deze content is een productie van Water Alliance

Dat waterstof een rol gaat spelen in de energietransitie is zonneklaar. Momenteel wordt de stof hoofdzakelijk getransporteerd via de weg. Om een grotere rol op het energie-toneel te spelen is een leidingnetwerk een logische stap. Van der Bij draagt met HDM Pipelines bij aan de ontwikkeling. “Als we aan de energievraag willen voldoen is alleen zonne-energie of windenergie niet genoeg. We willen meeliften op de ontwikkelingen in de waterstofmarkt, die enorm groeit en waar veel gebeurt.”

DEF HDM Henry van der Bij 900 c Henry van der Bij

Bij de aanleg van een waterstofleiding komt een hoop kijken, legt Van der Bij uit. “Welke impact heeft waterstof op de omgeving? Wat voor stappen moet je doorlopen bij bevoegd gezag? Denk bijvoorbeeld aan vergunningstrajecten. Er is nog veel onbekend bij overheden over waterstofleidingen en het transport, terwijl een waterstofleiding niet veel verschilt van een gasleiding. Verder kom je in de ondergrond van alles tegen. De kunst is vervolgens om de meest efficiënte route te kiezen.”

HDM Pipelines ondersteunt mogelijke assetmanagers in dit proces. Kennis en ervaring in het leggen van kabels en leidingen zijn gevat in data, waarmee de tool een route vaststelt met zo weinig mogelijk knelpunten. “Stel, je hebt een bepaalde route in gedachten, maar in dat tracé kom je een conflicterende gasleiding tegen. Om een hoop gedoe en geld te besparen kun je dan beter kiezen voor een andere route. In onze tool is zo’n analyse geautomatiseerd.”

In sommige gebieden, waar de ondergrond bomvol ligt met kabels en leidingen, is dat een flinke uitdaging. Zoals in Stad aan ‘t Haringvliet. “Het dorp streeft ernaar om compleet over te gaan op waterstof - ook met de woningbouw. Energiecoöperatie Deltawind vroeg ons om een leidingtracé vanaf Rotterdam naar het dorp te initiëren. Op het industrieterrein in Rotterdam heb je een knappe uitdaging. Om problemen in de uitvoering te voorkomen is een goede analyse van de bestaande situatie van groot belang.”

Op dit moment lopen er pilots met waterstofleidingen, waaronder één met een tracé dat van een productielocatie naar een tankstation moet komen te liggen. Een mooi begin, vindt Van der Bij. Maar HDM Pipelines heeft grotere ambities. “We onderzoeken een traject waarin we als asseteigenaar waterstofleidingen exploiteren. Naast de analyses gaan we dan ook het netwerk onderhouden en beheren.”


Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden 

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.