Het van oorsprong Zweedse bedrijf HMS Networks maakt communicatie in industriële omgevingen mogelijk voor de waterbranche. Dit doet het naar eigen zeggen op een veilige manier. En dat is belangrijk in een wereld waar cybersecurity hoog op de agenda staat. “Digitalisering maakt waterinstallaties kwetsbaar voor cyberaanvallen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat dit geen obstakel hoeft te zijn in het digitaliseringsproces”, zegt Vincent Wagenaar, general manager bij HMS Networks Benelux.
Deze content is een productie van Water Alliance
HMS staat voor ‘Hardware Meets Software’. Het Scandinavische bedrijf is een spin-off van twee studenten van de Universiteit Halmstad die 30 jaar geleden een opdracht kregen van een Japans bedrijf om een interface te ontwikkelen voor de Europese markt. Sindsdien groeide het bedrijf uit tot een grote speler in de digitale communicatie. Het maakt zowel software als hardware oplossingen voor allerlei industrieën. Sinds 2019 heeft het een vestiging in de Benelux.
“Voorheen ondervonden industrieën moeite om oude installaties te verbinden met nieuwe technieken”, vertelt Wagenaar. “Een waterzuivering van bijvoorbeeld 25 jaar oud is gebaseerd op een oudere technologie. Als je data wilt verzamelen moet je de oude taal van die installatie omzetten. Wij beheersen al die oude talen en kunnen een vertaalslag maken waardoor oude en nieuwe technologieën kunnen communiceren.”
Volgens Wagenaar is het ophalen van data relatief eenvoudig, maar zit de moeilijkheidsgraad in de toegang naar de installatie. Zo ondervond vorig jaar ook de Amerikaanse staat Florida. Daar wist een hacker in de systemen van de waterzuiveringsinstallatie in te breken. De hacker wilde de zuurgraad gevaarlijk verlagen, maar dat werd op het laatste moment tegengehouden door een werknemer die daarmee slachtoffers voorkwam.
“Als je op afstand setpoints kan veranderen is veiligheid enorm belangrijk. Vergelijk het met een gebouw. Iedereen kan eenvoudig een gebouw verlaten. Maar als je het gebouw wilt beveiligen tegen indringers mag niet iedereen naar binnen en moet je maatregelen nemen. Digitaal werkt dat hetzelfde. Wij beschikken over de middelen om dat veilig te regelen.”
Een van die middelen zijn zogeheten ethische hackers. Zij detecteren bedreigingen en grijpen in waar nodig. “Dat is hard nodig, want we beheren ook het grootste Internet of Things (IoT) netwerk in de wereld. Door de data van IoT aan omgevingen te koppelen, maken we installaties slimmer. Daarnaast leveren we routers waarmee je 24/7 op een zeer veilige manier op de hoogte bent van de installatiestatus.”
Om die hardware extra cyber veilig te maken ontwikkelt HMS Networks nu apparaten met een beveilingsingschip. “Dat is de volgende beveiliging stap. Daarnaast gaan we veel meer doen met artificial intelligence. Daar heb je data voor nodig en daar zijn wij goed in.”
Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden