Producent van waterbehandelingsapparatuur Hubert ontwikkelde voor drinkwaterbedrijf Dunea microfilters die mosselzaad uit water kunnen filteren. Voor de techniek is inmiddels interesse uit binnen- en buitenland. “Wij denken dat er een hele grote markt voor is”, zegt Grada van der Schoot, verantwoordelijk voor de marketing en business development bij Hubert.
Deze content is een productie van Water Alliance
Voor Dunea is de Afgedamde Maas een drinkwaterwingebied. In dit oppervlaktewater bevinden zich grote hoeveelheden mosselzaad. Doordat het zaad in de installaties van Dunea uitgroeide tot volwassen mosselen was er veel onderhoud nodig. Het mosselzaad ging onder andere tussen de lagers zitten, met schade en slijtage als gevolg. In 2015 legde Dunea de vraag bij Hubert neer hoe deze slijtage voorkomen kon worden.
“De watervraag wordt alsmaar groter”, zegt Rimmer Hoekstra, sales engineer service en after-sales bij Hubert. “Drinkwaterbedrijven willen steeds meer hun zuiveringsinstallatie continue laten draaien. Maar de mosselen zorgden ervoor dat het zuiveringsproces vastliep. Wanneer je in vol bedrijf wilt draaien moet je minder afhankelijk zijn van onderhoud. Met andere woorden: langer draaien zonder onderhoud, dat is de vraag uit de markt.”
Het bedrijf uit Stavoren onderzocht vergelijkbare situaties, voerde gesprekken met deskundigen en leveranciers en testte uitvoerig. Uiteindelijk bleek het verhogen van de slijtvastheid van de onderdelen de oplossing. Volgens Hoekstra boet het hierbij niet in op de corrosiebestendigheid. “Door het harden van de slijtdelen en het kiezen van de juiste tegenloop-materialen is de slijtage minimaal. Tevens voorkomt de aangepaste afdichting vervuiling van de lagers en zorgt het voor een effectieve afdichting van het roterende microfilter. Het water uit de Maas wordt door het filter heen gepompt, waarna de vervuiling omhoog wordt gevoerd en het door waterstralen van de zeefgazen sproeit. De vervuiling voert vervolgens door de hoofdas af.”
Inmiddels heeft Dunea zes trommelfilters in gebruik genomen. Samen hebben ze een capaciteit van 12.000 kuub per uur en kunnen ze zuiveren tot 35 micron. Van der Schoot: “De filters draaien al meer dan 20 jaar bij Dunea. Sinds het verhogen van de slijtvastheid is er de afgelopen 4 jaar geen tot minimale slijtage vastgesteld. Onze machines zijn robuust en gaan gemiddeld 30 tot 60 jaar mee, als het niet langer is.
Bij Dunea zijn de filters zes meter lang en hebben een doorsnee van 3,5 meter. Dit zijn echt grote jongens. Maar we maken ook kleinere (huur)installaties voor andere doeleinden. Wij zien steeds strengere regelgeving voor lozingen, zoals in de glastuinbouw en industrie. Hier liggen kansen voor ons. Ook het terugwinnen van waardevolle stoffen uit afvalwater is mogelijk met het microfilter.”
Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden