secundair logo knw 1

Waterbehandelingsbedrijf Jotem ontwikkelde de Smartbox voor de productie van drinkwater in onder meer ook voor nanofiltratie en omgekeerde osmose te gebruiken rampgebieden. Er is nu een update, ook te gebruiken voor nanofiltratie en omgekeerde osmose.


Deze content is een productie van Water Alliance


De Smartbox is een compacte, makkelijk verplaatsbare installatie voor de productie van drinkwater. In eerste instantie was de Smartbox enkel geschikt voor ultrafiltratie. Nu is er de mogelijkheid om de unit ook voor nanofiltratie en omgekeerde osmose te gebruiken. "Daardoor is de unit in staat om water van kleur te ontdoen en te ontzilten", aldus Rob Borgerink. Hij is directeur van Jotem, het waterbehandelingsbedrijf dat de Smartbox ontwikkelt en bouwt.

Robuustheid
Robuustheid was het leidend beginsel bij de ontwikkeling van de Smartbox, legt Borgerink uit. "Er zijn veel apparaten op de markt voor het kleinschalig, lokaal produceren van drinkwater. Naar mijn mening is over veel oplossingen niet voldoende nagedacht, waardoor de prestaties op termijn achteruitgaan. Wij hebben daarom een regeling ontwikkeld, die ervoor zorgt dat de membranen niet onnodig vervuild worden."

Hoe groot de capaciteit is, hangt af van het gebruik. Indien de unit alleen voor ultrafiltratie gebruikt wordt, dan produceert de Smartbox 200 tot 300 liter per uur. Bij nanofiltratie en omgekeerde osmose betreft dit 80 tot 120 l/h. De Smartbox gebruikt de meeste energie voor de pomp, die het water door de verschillende soorten filters perst.

Externe stroombron
Er is echter geen directe behoefte aan een externe voedingsbron. De unit kan, met één verwisselbaar oplaadbaar accupakket, tot 20 uur zonder externe stroombron gebruikt worden. Er zijn verschillende manieren om de accu op te laden, zoals een voeding met 12 tot 24 Volt gelijkstroom of 110 of 230 Volt wisselstroom. In het eerste geval kan de input bestaan uit een sigarettenaansteker van een voertuig of een zonnepaneel, dat een integraal onderdeel van de unit vormt.

In het geval van ultra- en nanofiltratie is het zonnepaneel of de sigarettenaansteker voldoende, legt Borgerink uit. "Voor omgekeerde osmose moet de pomp een hogere druk leveren en is er dus meer vermogen nodig. Momenteel vereist dit een voeding van 110 of 230 Volt. Wij zijn overigens aan het kijken naar een groter zonnepaneel voor meer vermogen."

De Smartbox wordt gebruikt door de Nederlandse krijgsmacht, maar ook op enkele locaties in Slowakije en Maleisië. Daarnaast is de Smartbox geschikt voor toepassing in rampgebieden, bijvoorbeeld in noodhospitalen of basiskampen. Jotem Waterbehandeling is momenteel met andere partijen aan het onderzoeken hoe de waterzuiveringsunit ook in Nederland toegepast kan worden, bijvoorbeeld in tiny houses die zelfvoorzienend moeten zijn. Technologisch gezien is dit geen probleem, maar hier is een aanpassing van de wetgeving voor nodig, zegt Borgerink. "Daar werken wij nu aan."


Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden

 

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.