Waterbehandelingspecialist Jotem ontwikkelt samen met product designer Rob van Opdorp een waterzuiveringsunit die bijna volledig autonoom kan draaien. Het bedrijf uit Vriezenveen stuurt, in samenwerking met Wereld Waternet, een aantal pilot-installaties naar Palestijns gebied. “We willen iets terugdoen voor de wereld”, zegt Roy Rosink, process design engineer bij Jotem.
Deze content is een productie van Water Alliance
De BluElephant is een complete membraanbioreactor. Voor de zuivering worden actief slib, membraantechnologie en UV-desinfectie toegepast. Om het systeem zo robuust mogelijk te houden, maakt het gebruik van een centrifugaalpomp voor het verpompen van huishoudelijk afvalwater. De andere processen werken op basis van slimme natuurkundige wetten, zoals zwaartekracht en heveleffecten.
“De kwaliteit van het water na de zuivering met BluElephant is heel goed”, zegt Rosink. “In samenwerking met Waterschap Vechtstromen is de eerste olifant op de testlocatie Almelo-Sumpel geplaatst, waar het ‘BluElephant water’ gelijkwaardig is aan wat het waterschap loost, én ook nog vrij is van virussen en bacteriën. Vaak worden er septic tanks geplaatst op afgelegen locaties. Die hebben een rendement van 30 tot 70 procent. Wij gaan richting de 90 tot 99 procent. En dankzij de UV-desinfectie is het water herbruikbaar voor irrigatie en daarom voor veel partijen interessant.”
De BluElephant is zo ontworpen dat er minimaal onderhoud nodig is, vertelt Rosink. “Zo kan de plaatselijke ‘handige Harry’ het hele proces in de lucht houden, zonder dat er een procesoperator nodig is. Natuurlijk heeft de installatie op de lange termijn onderhoud nodig. Maar er hoeft enkel maandelijks chloor toegevoegd te worden voor het reinigen van de membranen. Een eenvoudige fles Glorix is hiervoor voldoende.”
Op dit moment worden er meerdere pilot-installaties verscheept, geïnstalleerd en getest in Palestina. Daar, waar zo’n 100 tot 150 mensen gebruikmaken van één BluElephant, kan de lokale gemeenschap het irrigatiewater gebruiken voor bijvoorbeeld sinaasappelteelt, zegt Rosink. “Er is daar een watertekort omdat de bevolking niet genoeg water krijgt vanuit Israël. De BluElephant kan tot 250 liter per uur produceren: zo’n 6 kuub per dag.”
In een consortium met Rob van Opdorp Product Designs, Wereld Waternet, de Koninklijke Landmacht, Hogeschool Saxion (International Water Technology) en Waterschap Vechtstromen wil Jotem de installatie op de markt brengen. Rosink: “We willen de kostprijs zo laag mogelijk houden. We willen iets terugdoen voor onze omgeving. We vragen ook aan alle (toe)leveranciers om in de geest van dit project te denken.”
Rosink denkt over een klein jaar de eerste 0-serie uit te kunnen rollen. “Dat wordt nog een hele opgave. Er moet nog veel gebeuren om het systeem modulair en productiegereed te maken, zodat het overal ter wereld weggezet kan worden.”
Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden