Het innovatieve regenwatersysteem van JustNimbus vangt regenwater op voor hergebruik. De all-in-one unit is voorzien van alle componenten die een regenwatersysteem nodig heeft en is geautomatiseerd. “Het is een plug & play systeem”, zegt Iwan Fransen, eigenaar van JustNimbus.
Deze content is een productie van Water Alliance
Het systeem bestaat uit een unit, filter, leidingen en een waterzak. De filter wordt aangesloten op de regenpijp die het water via de unit naar een waterzak in de kruipruimte leidt. De zak, standaardformaat van 3.000 of 4.500 liter, bevat genoeg water voor het besproeien van een tuin, wassen van kleding en doorspoelen van een toilet. Omdat er geen kalk in regenwater zit, is het gebruik ervan ook voordelig voor kleding en de wasmachine.
“Het systeem is makkelijk toepasbaar”, zegt Fransen. “De impact op het proces of op je woning is klein. Je hoeft niet veel te verbouwen om het in te passen. De installatie is met een paar uur geregeld.” Fransen richt zich niet alleen op de particuliere markt. “Voor nieuwbouwprojecten komt er ook steeds meer vraag. Vanwege de eenvoud is het vooral voor ontwikkelaars een mooi concept om nog duurzamere woningbouw te plegen.
Totale impact
Het systeem is volledig geautomatiseerd; alle data zijn inzichtelijk voor de gebruiker. “Er is een koppeling met het weer mogelijk, waarmee je voorspellingen kan doen en actief water kunt lozen, om zo de volgende regenbui op te vangen. Hiermee ontlast je het riool of de omgeving. Uit de unit kun je heel veel data halen, over het verbruik bijvoorbeeld. Wij kunnen ook de totale impact van alle klanten bij elkaar zien”, zegt Fransen.
Het systeem kan in potentie 50 procent van het drinkwatergebruik besparen, 74 procent minder CO2 uitstoten en 90 procent het riool ontlasten, aldus Fransen. “Ik denk dat de bewustwording rondom regenwateropvang steeds groter wordt. Veel van mijn klanten hebben al veel in duurzaamheid geïnvesteerd. Ze hebben al zonnepanelen, een warmtepomp, of een elektrische auto en die willen verder gaan. Vervolgens komt water in beeld.”
Eisen
Volgens Fransen heeft regenwateropvang nog niet de prioriteit omdat het belang of een prikkel ontbreekt. “Vanuit gemeenten worden er wel steeds meer eisen opgesteld en subsidies verstrekt. En sommige eisen wijzen echt in de richting van regenwateropvang. Maar dat is per gemeente verschillend. In de toekomst zullen gemeenten en waterschappen niet meer willen dat je regenwater afvoert op het riool.”
Momenteel loopt de verkoop zo goed dat het Weesper bedrijf gaat opschalen, zegt Fransen. “In die fase zitten we nu. Onze producten zijn inmiddels goed ontwikkeld. We zijn klaar voor de volgende stap.”
Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de Water Campus in Leeuwarden