Erik Driessen begon in september aan zijn nieuwe klus als CEO van inspectiebedrijf Acquaint. Hij volgt oprichter Rudy Dijkstra op die een stap terug doet. “Ik wil onze bestaande nationale klanten koesteren en internationaal doorgroeien”, stelt Driessen.
Deze content is een productie van Water Alliance
Acquaint ontwikkelt innovatieve inspectiemethodieken en -technieken voor persriolen en waterleidingen. Het zet daarmee in op preventie van leidingfalen, om zo waterverspilling te voorkomen en de vervangingsgolf van ondergrondse assets te beperken. Met behulp van de zogeheten ultrasound inspectie technologie verzamelen sensoren data over onder andere de wanddikte, degradatie, ovaliteit en de verbindingen. Deze data worden met behulp van machine learning door dataspecialisten beoordeeld. Klanten kunnen deze informatie gebruiken voor hun assetmanagement.
"Acquaint is geen startup meer”, opent Driessen het gesprek. “We hebben een groot klantenbestand, hoofdzakelijk waterschappen, gemeenten en drinkwaterbedrijven. Zij zijn heel erg positief over onze dienstverlening. Dat is comfortabel binnenkomen - ik stap op een rijdende trein. Nu is het vooral zaak om te kijken hoe we die trein harder kunnen laten rijden, zonder onszelf te verblinden door winst en groei, waardoor de kwaliteit mogelijk achteruitgaat.”
Driessen wil de thuismarkt blijven bedienen met innovatieve technieken en de huidige dienstverlening in stand houden. Daarmee verwacht hij een lichte en stabiele groei. “Die markt heeft onze groei mogelijk gemaakt.” Bij Acquaint is een derde van het personeelsbestand bezig met innovatie, het beschikt over een eigen R&D-afdeling. “Om die groei toe te staan moet ons technische team klaar zijn om te groeien. Gelukkig is het tot dusver gelukt om personeel te werven in Leeuwarden. We trekken universitair talent aan.”
Daarnaast gaat Acquaint aan zijn internationale ambities werken. Hiervoor zoekt Driessen de juiste partners. “Wij richten ons op markten die vergelijkbaar zijn als Nederland, dat een leidingnetwerk heeft in een redelijk goede conditie. Dat zien we ook in Vlaanderen, Frankrijk en Amerika.” In laatstgenoemde land ging het onlangs een nieuwe samenwerking aan. “Dat is een bedrijf met een groot klantenbestand op basis van leidingreparatie. Zij nemen onze technologie op in hun portfolio om daar hun markt te bedienen.”
Binnenkort staat in Texas het eerste overzeese project in de planning. “Het is niet zo dat we onze tool op sturen en zeggen: zoek het maar uit. Ons team demonstreert ter plekke hoe het werkt.” Driessen mikt in 2023 op tien projecten in Amerika. “Dat zorgt voor een grote groei in ons bedrijf, misschien wel een verdubbeling. Met onze technologie is the sky the limit. Maar dat is ook een valkuil; het is gevaarlijk voor een startup om te snel te groeien. Alle investeringen komen uit eigen middelen. Om organisch te groeien is focus voor ons belangrijk.”
Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden