secundair logo knw 1

De locatie van REDstack op de Afsluitdijk

In Californië, het Midden-Oosten en bijvoorbeeld ook Spanje is de drinkwatervoorziening goeddeels gebaseerd op het ontzilten van zout water. Meestal wordt hiervoor gebruik gemaakt van omgekeerde osmose of multi-stage flash destillatie. Op de Afsluitdijk loopt een test met ontzouting op basis van ElectroDialyse.


Deze content is een productie van Water Alliance


Foto Pieter Hack 180 vk Pieter HackOp 31 januari namen REDstack uit Sneek en Pure Water Group uit Sprundel de proefinstallatie op basis van ElectroDialyse (ED) in gebruik. “We willen uitzoeken onder welke omstandigheden deze techniek efficiënt en grootschalig kan worden ingezet”, zegt Pieter Hack, directeur van REDstack.

Sinds 2014 wint REDstack duurzame energie door middel van de Reverse ElektroDialyse (RED)-technologie, waarbij zout en zoet water langs membranen in een zogeheten stack worden gevoerd. Het spanningsverschil dat zo ontstaat wordt omgezet in energie. “Door op basis van ElectroDialyse zeewater te ontzouten, is de cyclus op een bepaalde manier weer rond”, concludeert Hack.

DEF Redstack 300 De RED-technologie is immers weer de omkering van de originele Electrodialyse (ED)-aanpak. “Om van zeewater drinkwater te maken, brengen we een spanningsverschil op de ED-stack aan. Zout water wordt daardoor gescheiden in een zoetwaterstroom en een brine stroom.”

Lager energieverbruik
In de proefinstallatie wordt onderzocht onder welke omstandigheden de ED-techniek optimaal functioneert en efficiënter is dan de alternatieven. De meeste installaties om drinkwater uit zeewater te winnen, draaien op basis van omgekeerde osmose, waarbij water door membranen wordt geduwd en het zout achterblijft. Ook multi-stage flash destillatie (MSF) waarbij het zeewater door verschillende stadia met telkens een lagere druk gevoerd, wordt regelmatig ingezet.

“Het voordeel van de ED-aanpak, momenteel de techniek met het kleinste marktaandeel, zijn de lagere kosten door het lagere energieverbruik”, meent Hack. Of het energieverbruik significant lager uitvalt, hangt in niet geringe mate samen met de temperatuur van het water en het zoutgehalte. “Het lijkt erop dat de ED-techniek efficiënter is bij het ontzouten van water dat niet heel zout is, maar brak.”

Volwaardig alternatief
Omdat er volgens Hack 30 jaar nauwelijks geïnvesteerd in de ED-techniek, ziet hij nu kansen voor een snelle ontwikkeling om de techniek tot een volwaardig alternatief te maken. Hack: “In samenwerking met partners, zoals WETSUS, werken we aan de optimalisering van de processen. Ook onderzoeken we samen met Aqua Battery of het mogelijk is ontzouting en het opwekken van Blue Energy samen te brengen. Dat zou natuurlijk een schitterend, duurzaam proces opleveren voor energieopslag.”


Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.

Wilt u hier uw content presenteren? Bel naar 070 3234 070 of mail naar h2o@mooijmanmarketing.nl.