De UVOX Redox deactiveert met ultraviolet licht tot 99,999 procent van alle ziektekiemen in water. Het is een duurzame techniek die geschikt is voor het zuiveren van drink-, bad-, proces- en afvalwater. “Met UVOX Redox gaan we een stap verder dan traditionele UV-installaties”, zegt Barbara Berson, CEO van UVOX Redox Benelux B.V.
Deze content is een productie van Water Alliance
Het UVOX Redox systeem maakt gebruik van twee soorten stralingen: 254 en 185 nanometer. Een techniek die het afkeek van de zon, vertelt Berson. “De straling van de zon bevat onder meer UV-stralingen van 185 en 254 nanometer. De 185 nanometer UV-straling zet in de bovenste laag van de atmosfeer zuurstof om in ozon. Hierdoor ontstaat de ozonlaag, welke ons beschermt tegen de gammastraling. UVOX Redox doet dit ook: het creëert ozon in de lucht, injecteert dit ozon-luchtmengsel in het water, bestraalt dat vervolgens met 254 nanometer en maakt er zo OH-radicalen van.”
Met deze aanpak onderscheidt UVOX Redox zich van conventionele UV-systemen, want door deze dubbele bestraling vinden er drie versnelde zuiveringsprocessen plaats. “Ozon generatie, UV-desinfectie en oxidatie met OH-radicalen. In dit laatste proces, ook wel advanced oxidation genoemd, bestraalt de UV-C 254 nanometer straling het nucleïnezuur in de celkern van de ziektekiem - dit zorgt voor een kiemdodende werking”, aldus Berson.
Volgens Berson haalt het UVOX Redox systeem door de drieledige zuivering betere resultaten. “Omdat de bestraling van de UVOX-lamp voor een drievoudig zuiveringsproces zorgt, halen we een veel hogere log reductie. Zo worden bacteriën, zoals legionella, Bacillus subtilis en het SARS-CoV-2 virus geëlimineerd."
Niet alleen wordt afgerekend met bacteriën, ook bestrijdt de techniek microverontreinigingen, zoals medicijnresten, hormonen en pesticiden restanten. Berson: “Maar ook desinfectiebijproducten. Deze ontstaan bijvoorbeeld als chloor reageert op een andere stof in het water. Dit zijn gevaarlijke stoffen voor zwemmers.”
De UVOX Redox maakt het gebruik van chemicaliën overbodig, stelt Berson. “Onze UVOX-techniek is niet schadelijk voor mens en milieu en heeft een lage CO2-footprint. Daarnaast bestrijdt het waterschaarste. In een door de EU gefinancierd project bij een klant in het hotelwezen, hebben we een circulair systeem geïnstalleerd. Daar behandelen we het chloorrijke drinkwater zodat het bruikbaar is als drinkwater, zwembadwater en uiteindelijk sproeiwater.”
Momenteel richt UVOX zich op lokale waterzuiveringen van zwembaden, hotels en andere (openbare) gebouwen. “De volgende stap is om de techniek beschikbaar te maken voor de industrie en daarna voor grotere drink- en afvalwaterzuiveringssystemen. Uiteindelijk willen we onze UVOX Redox systemen naar de derde wereld brengen. Onze filosofie is om betaalbaar en gezond drinkwater overal ter beschikking te stellen. Wij vinden dat drinkwater een grondrecht is”, besluit Berson.
Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden