secundair logo knw 1

De Helenavaart is een uitzondering; hieruit mag nog wel water worden gehaald I foto Roberta4ever / Wikimedia Commons

Boeren en andere gebruikers mogen in het zuidoostelijke deel van Noord-Brabant geen water meer halen uit sloten en beken. Hier heeft het dit jaar vrij weinig geregend volgens waterschap Aa en Maas. Het verbod is vandaag meteen ingegaan.

Daarmee heeft Aa en Maas als laatste Brabants waterschap een tijdelijk onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater ingesteld. In mei hadden Brabantse Delta en De Dommel dat al gedaan voor aanzienlijke delen van hun gebieden. De maatregel van Aa en Maas geldt voor het gebied rondom onder andere de gemeenten Deurne en Helmond en voor grofweg een deel van het Land van Cuijk (zie kaart onderaan). Het verbod is van kracht tot het moment dat het waterpeil weer op niveau is, aldus het waterschap.

Weinig geregend ten zuiden van Helmond
Het waterschap geeft als reden dat er dit jaar ten zuiden van Helmond aanzienlijk minder regen is gevallen dan in de rest van het werkgebied. Daarom is het grondwaterpeil hier het laagst en zakt het water in sloten en beken weg. Aa en Maas voert weliswaar zoveel mogelijk water aan via de Maas en de Peelkanalen, maar dat biedt onvoldoende soelaas.

Door het verbod dat onmiddellijk is ingegaan, mag geen water meer uit sloten en beken worden gehaald om akkers te beregenen of tuinen en sportvelden te besproeien. Er zijn enkele uitzonderingen zoals het gebruik van weidepompen om water aan vee te geven en onttrekkingen voor kapitaalintensieve teelten. Ook geldt het onttrekkingsverbod niet voor de Sambeekse Uitwatering, het Kanaal van Deurne, de Helenavaart en de Zuid-Willemsvaart door Helmond. In deze waterlichamen is nog genoeg water aanwezig.

Verbod voor vijvers door Vechtstromen
Ook waterschap Vechtstromen kondigde vandaag een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater aan, maar dat is beperkter. Vanaf volgende week maandag (27 juni) is het niet meer toegestaan om water uit openbare vijvers in stedelijk gebied te halen.

Vechtstromen acht dit nodig omdat vaak met grote tankauto’s water uit de vijvers wordt opgepompt. Daardoor daalt het waterpeil extra snel. Met als gevolg een vermindering van de waterkwaliteit, een toename van het risico op vissterfte en het ontstaan van blauwalgen en botulisme.

Maatregelen gehandhaafd
De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) meldt in de droogtemonitor dat de grondwaterstanden laag zijn in diverse gebieden, terwijl lokaal beken zijn drooggevallen. Diverse maatregelen zoals onttrekkingsverboden en peilopzet blijven hierdoor gehandhaafd. Volgens de LCW doen zich echter in het algemeen weinig problemen voor.

Sinds 10 juni is er weinig neerslag gevallen en zijn de temperaturen wat hoger dan eerder. Het neerslagtekort stijgt dan ook. Momenteel is het landelijk gemiddelde neerslagtekort 127 millimeter. Dat is hoger dan gemiddeld voor de tijd van het jaar maar ligt wel iets onder het niveau van de 5 procent droogste jaren. Vanaf donderdag of vrijdag wordt weer neerslag van betekenis verwacht, laat de LCW weten.

Voldoende aanvoer Rijn en Maas
De afvoer van de Rijn is uitgekomen onder het afvoercriterium van 1.300 kubieke meter per seconde dat geldt voor de maand juni. Deze situatie zal waarschijnlijk niet lang duren. De voorspelling is dat het flink gaat regenen in de stroomgebieden van de Rijn en ook de Maas. Daarom wordt verwacht dat de Rijnafvoer vanaf komend weekend stijgt naar waarden rond de 1.300 kubieke meter per seconde.

Ook is de kans klein dat het afvoergemiddelde van de Maas bij Sint Pieter zal uitkomen onder het criterium van 25 kubieke meter per seconde (driedaags gemiddelde). De aanvoer van zowel de Rijn als de Maas is volgens de LCW voldoende voor de huidige watervraag op plekken waar zoetwateraanvoer mogelijk is.

Onttrekkingsverbod Aa en Maas loep Deze kaart geeft aan waar in het werkgebied van Aa en Maas vanaf 22 juni het onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater geldt I Beeld: Waterschap Aa en Maas

 

LEES OOK
H2O Actueel: droogtesituatie in tweede week van juni
Kamerbrief minister Harbers (IenW) n.a.v. vragen over ‘ongekende droogte’ 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.