secundair logo knw 1

Jelle Visser (directeur Delfland) neemt de bekroning in ontvangst | Foto Hoogheemraadschap van Delfland

Het Hoogheemraadschap van Delfland is onderscheiden met de ‘Doe Weer Mee! - Pluim 2024’. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan organisaties die zich inspannen om begrijpelijk te communiceren.

“In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. In ons beheersgebied gaat het om een kwart miljoen mensen. Dat zijn er twee keer zoveel als in de stad Delft wonen”, stelt Ahmet Olgun, manager Communicatie van Hoogheemraadschap van Delfland. “Als overheid wil je iedereen kunnen bereiken. Daar hoort ook de groep mensen met wat minder taalvaardigheden bij. Die wil je natuurlijk niet negeren”

Daar komt volgens Olgun nog bij dat het waterschapswerk in zijn aard complex is. “Veel mensen weten niet of niet zo goed wat waterbeheer is en wat waterschappen precies doen. Dat is nog een extra reden om er op een begrijpelijke manier over te communiceren.”

De prijs wordt uitgereikt door de organisatie Doe Weer Mee!. Deze instelling wil laaggeletterdheid bestrijden en ondersteunt mensen bij het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om mee te doen in de samenleving. De ‘Doe Weer Mee! – Pluim’ is bedoeld om organisaties in het zonnetje te zetten die hun best doen participatie te bevorderen, bijvoorbeeld door een laagdrempelige manier van communiceren.

Daar is het Hoogheemraadschap van Delfland op een bewuste manier mee bezig. Olgun: “We hebben onze schrijfwijzer geactualiseerd. Ook zijn de standaardbrieven herschreven en zijn er trainingen voor medewerkers om begrijpelijk te communiceren. We hebben een lijst met moeilijke klimaatwoorden en op onze site is het ook mogelijk om moeilijke woorden aan te melden. Wij bedenken dan een alternatief of een omschrijving.”

Het belangrijkste voor begrijpelijke communicatie is volgens Olgun het vermijden van jargon en het vermogen je in te leven in de ontvangers. “Onze brieven zijn niet voor collega’s, maar voor de inwoners van ons gebied. Die willen snel duidelijk hebben waarom ze een brief krijgen en wat er van ze wordt verwacht. Daar moet het woordgebruik en de zinsbouw op toegesneden zijn.”

In een poging om de burgerparticipatie verder te vergroten, wil Delfland een klankbordgroep samenstellen met inwoners. “Er is zoveel kennis en kunde in de samenleving. Daar willen we gebruik van maken. In de klankbordgroep zal het gaan over voorgenomen beleid, maar ook over onze dienstverlening. Bijvoorbeeld over onze communicatie en of – en hoe – we de begrijpelijkheid ervan nog verder kunnen verbeteren.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.