secundair logo knw 1

In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal signalen dat gemeenten ontvingen van drinkwaterbedrijven als mensen hun rekeningen niet op tijd betalen. Dat blijkt uit de cijfers van Divosa. In reactie laat Vewin weten het essentieel te vinden dat het afsluiten van drinkwater als ultieme remedie gehandhaafd blijft.

In de eerste zes maanden van 2024 kregen gemeenten in totaal 416.000 signalen van verhuurders, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven. 18 procent daarvan kwam van drinkwaterbedrijven. Vorig jaar in dezelfde periode vorig jaar was dat 9 procent.

Dat staat in de Monitor Vroegsignalering Schulden van Divosa (de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein), waarin betalingsachterstanden van vaste lasten (huur, water, energie en zorg) van 289 gemeenten worden bijgehouden. In een schriftelijke reactie laat Vewin, de landelijke koepelvereniging van drinkwaterbedrijven, weten geen landelijk beeld te hebben over betalingsachterstanden.

Gemeenten hebben de wettelijke taak om inwoners te benaderen als zij betalingsachterstanden hebben op vaste lasten als huur en energie. De Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden ondersteunt gemeenten bij deze taak.

Vroegsignalering van schulden maakt volgens Vewin een wezenlijk onderdeel uit van het afsluitbeleid van de drinkwatersector. “Het afsluitbeleid kent vele stappen waaronder brieven en deurbezoeken en is niet alleen gericht op het incasseren van een openstaande schuld. Drinkwaterbedrijven voelen de verantwoordelijkheid om klanten die in een schrijnende situatie verkeren, te ondersteunen.”

In een toelichting op de cijfers schrijft Divosa, de koepel van sociale diensten, dat de toename van betalingsachterstanden bij de drinkwaterbedrijven mogelijk samenhangt met een vorig jaar aangenomen motie in de Tweede Kamer.

Deze motie noemt het onaanvaardbaar dat huishoudens van water worden afgesloten, zeker als er kinderen betrokken zijn. Eerder deed een rechtbank een vergelijkbare uitspraak. In de uitleg van staatssecretaris Jurgen Nobel betekent dit dat drinkwaterbedrijven nu niemand mogen afsluiten bij betalingsachterstanden. Het kabinet heeft aangekondigd met nieuwe wetgeving te komen.

Vewin schrijft graag mee te werken aan de aanpassing van de wetgeving. De drinkwatersector is onderdeel van een werkgroep om hier afspraken over te maken. “Drinkwaterbedrijven moeten de aanpassing van de regeling afsluitbeleid in de praktijk kunnen uitvoeren. Hiervoor is het tenminste nodig om voorwaarden te creëren zodat drinkwaterbedrijven via gemeenten toegang krijgen tot benodigde gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP).”

Overigens laat Vewin ook weten dat: “de drinkwatersector het essentieel vindt dat het afsluiten van drinkwater als ultieme remedie gehandhaafd blijft, bij situaties waar geen minderjarige kinderen betrokken zijn. Overigens volgt daarna doorgaans direct weer aansluiting.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.