secundair logo knw 1

Ludwigshafen am Rhein met rechts de fabrieken van chemieconcern BASF | Foto Unsplash

De Duitse minister van milieu zegt geen maatregelen te kunnen nemen voor inperking van lozingen van afvalwater met PFAS in de Rijn.

Dat blijkt uit de beantwoording van de brief die de Nederlandse drinkwaterbedrijven in september stuurden naar de Duitse regering in Berlijn. Daarin deden ze het klemmende verzoek om grenzen te stellen aan Duitse chemische industrie voor lozingen van industrieel afvalwater met PFAS de Rijn.

Drinkwaterbedrijven moeten steeds meer moeite doen om PFAS te verwijderen bij de bereiding van drinkwater uit de rivier. Daarom willen ze beperking van PFAS-lozingen.

Emissiegrenzen
Volgens het milieudepartement in Berlijn zijn PFAS-stoffen in industrieel afvalwater moeilijk meetbaar en ontbreken technieken voor het verwijderen van de ongewenste chemische stoffen. “De Duitsers zeggen eigenlijk: Wij kunnen hier niets aan doen en het lukt ons niet om grenzen te stellen aan de huidige lozingen”, zegt Gerard Stroomberg, directeur van de Vereniging van Rivier¬waterbedrijven RIWA-Rijn.

De PFAS-detectiegrens in het Duitse afvalwater is opgevoerd van 100 naar 500 nanogram per liter. Stroomberg wees in september de Duitse landsregering op het Rijnverdrag, waarin alle landen in het stroomgebied van de Rijn hebben afgesproken dat er grenswaarden worden opgenomen in lozingsvergunningen.

In die afspraken staan twee voorwaarden: het moet technisch haalbaar zijn en er dient rekening te worden gehouden met de kwaliteit van het ontvangende water. Stroomberg: “In het Rijnwater in ons land worden PFAS-waarden aangetroffen die drie tot vier keer hoger liggen dan het RIVM veilig acht voor de gezondheid. Dus de toestand van het ontvangende water vraagt wel degelijk om emissiegrenzen.”

Een van de grootste PFAS-vervuilers van de Rijn is het chemiepark in Leverkusen. Gemiddeld kan een bedrijf daar volgens de vergunning 35 gram PFAS per dag lozen, maar er zijn gevallen bekend met uitschieters naar 400 gram. Meerdere bedrijven hebben geen grenswaarden in hun vergunning. Dat leidt ertoe dat via de Rijn op jaarbasis honderden kilo’s aan PFAS-stoffen ons land binnenstromen. Het gaat om giftige chemische stoffen die niet afbreekbaar zijn en ernstige ziekte kunnen veroorzaken.

Lithium
Wat de Vereniging van Rivierwaterbedrijven zorgen baart is dat er nieuwe lozingen van de zorgelijke stoffen PFAS en lithium bij komen. Afgelopen maand kondigde het bedrijf Cylib de bouw aan van de grootste recyclingfabriek voor lithiumbatterijen in Europa op het chemiepark Dormagen tussen Düsseldorf en Keulen langs de Rijn. Stroomberg: ”Op waterbasis gaan ze hier vanaf 2026 batterijen ontmantelen. Daar kan PFAS en lithium bij vrij komen en dan is de vrees is dat ze ook hier hun afvalwater gaan lozen op de Rijn.”

Het gaat jaarlijks om de verwerking van 30.000 ton batterijen uit deauto-industrie en de chemische industrie. Het milieuministerie in Duitsland voorziet geen problemen met lithium in de Rijn. In ons land zijn juist in de Rijn hogere waardes van lithium gemeten en voorziet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook voor deze stof risico’s voor de volksgezondheid in het drinkwater. Lithium is een zilverwit alkalimetaal dat in accu's voor consumentenelektronica en elektrische auto's wordt gebruikt.

In ons land wordt gewerkt aan een algeheel verbod op het lozen van PFAS. De Tweede Kamer gaf eerder deze maand de opdracht aan ministerie Madlener (infrastructuur en waterstaat) om te onderzoeken of het mogelijk is om vooruitlopend op de Europese Unie een nationaal verbod in te voeren op verspreiding van de chemische stoffengroep PFAS in het milieu.


In de H2O-podcast De Toekomst van Ons Water geeft Gerard Stroomberg uitleg over de beweegredenen om te ijveren voor het terugdringen van PFAS-lozingen in Duitsland.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.