De Europese Commissie maant Nederland om het vergunningenbeleid voor het lozen en onttrekken van water te verbeteren. De commissie stelt vast dat de vergunningen voor onbepaalde tijd worden verleend en dat periodieke herziening niet is vereist. Bovendien vindt er geen periodieke toetsing plaats. Een en ander is in strijd met de Kaderrichtlijn Water, aldus de commissie.
De richtlijn, die de lidstaten verplicht voor elk stroomgebied een maatregelenprogramma op te stellen voor goed waterbeheer, schrijft voor dat lidstaten watervergunningen periodiek evalueren en bijwerken, licht de commissie toe.
De stroomgebiedbeheerprogramma’s, die om de 6 jaar moeten worden opgesteld, moeten maatregelen bevatten om een goede toestand van de wateren in het gebied te waarborgen. Ze hebben betrekking op verschillende soorten wateronttrekking, opstuwing, puntbronlozing, diffuse bronnen die verontreiniging kunnen veroorzaken en alle andere significante negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit.
Nederland leeft met het lozingenbeleid de Kaderrichtlijn Water niet na, aldus de commissie, die ook Oostenrijk en Slovenië wegens niet-naleven van de richtlijn een aanmaningsbrief heeft gestuurd.
De landen krijgen twee maanden de tijd om te reageren. Gebeurt dat niet of niet naar tevredenheid van de commissie, dan kan deze uiteindelijk in de zogeheten inbreukprocedure de zaak voorleggen aan de Hof van Justitie. Het Hof kan de lidstaat verplichten om de nodige maatregelen te nemen en financiële sancties opleggen als de lidstaat in gebreke blijft.
Grutto
Nederland heeft ook een aanmaningsbrief gekregen omdat het niet voldoende maatregelen neemt om de grutto te beschermen. Dat is in strijd met de Vogelrichtlijn, aldus de commissie.
“In Nederland neemt de stand van veel akker- en weidevogels al tientallen jaren gestaag af, voornamelijk als gevolg van habitatverlies en andere bedreigingen, zoals verstoring tijdens het broedseizoen. Met name vrijwillige regelingen, waaronder subsidies, zijn niet in staat gebleken om de voortdurende achteruitgang van de grutto (een iconische weidevogel) aan te pakken”, stelt de commissie vast.
Ze roept Nederland op doeltreffende maatregelen te nemen, zoals indeling en beheer van gebieden waar deze vogel in grotere aantallen broedt. “Dergelijke maatregelen zullen waarschijnlijk ook ten goede komen aan andere akker- en weidevogelsoorten, zoals de kievit en de scholekster, waarvan de populaties ook teruglopen.”