secundair logo knw 1

Koning Willem-Alexander is een van de sprekers bij de opening van de VN-waterconferentie in New York. Foto VN

Water is het centrale thema van de VN-waterconferentie die gisteren in New York is begonnen. Maar tegelijk gaat die over veel meer dan alleen water, benadrukten zowel VN-secretaris-generaal António Guterres als koning Willem-Alexander in hun toespraak bij de opening.

2023 waterconference 180 kader "Deze conferentie gaat over de wereld van vandaag gezien vanuit het perspectief van zijn belangrijkste hulpbron", stelde Guterres. Hij zei te hopen dat de VN-lidstaten en de internationale gemeenschap het vitale belang van water voor een duurzame wereld en als middel voor vrede en internationale samenwerking erkennen en daar ook naar gaan handelen.

"We zullen niet rusten totdat water de plek heeft gekregen die het verdient op de internationale agenda en in beleidsprogramma’s", zei koning Willem-Alexander. Hij verwees naar een uitspraak van Leonardo da Vinci: dat water de drijvende kracht van de natuur is.

"Hij had gelijk", aldus het Nederlandse staatshoofd. "Maar die drijvende kracht wordt nu bedreigd. We gaan een toekomst tegemoet met te veel of te weinig water, of met water dat vervuild is."

De koning verwees naar VN-onderzoek waaruit blijkt dat – als er niets verandert - bijna de helft van de wereldbevolking in 2030 ernstige ‘waterstress’ zal kennen. Toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen is een van de Sustainable Development Goals (duurzame ontwikkelingsdoelen) die de VN zichzelf voor dat jaar heeft gesteld.

Commitments
De waterconferentie, die wordt georganiseerd door Nederland en Tadzjikistan, moet een Water Action Agenda opleveren met ‘game-changing’ oplossingen die de realisatie van dit zesde doel versnellen. Daarvoor kunnen deelnemers ‘commitments’ (toezeggingen) doen. Vanmorgen waren al ruim zeshonderd commitments geregistreerd van overheden, bedrijven en organisaties.

Parallel aan de drie dagen durende VN-conferentie worden side-events georganiseerd. De hele week vindt in New York ook de NY Water Week plaats, waar conferentiegangers en anderen elkaar ontmoeten.

De Nederlandse minister van infrastructuur en waterstaat, Mark Harbers, sprak dinsdag al op een high level-bijeenkomst van het China Europe Water Platform. Hij riep op tot meer samenwerking om de "enorme uitdagingen" op het gebied van water aan te kunnen.

Innovatieve ideeën
Ook de minister benadrukte dat water met alles verbonden is en dat een bredere focus daarom nodig is. "Investeren in water is investeren in voedselvoorziening, ecosytemen, gezondheid, economie enzovoort."

Tijdens een matchmaking-event van de NY Water Week gisteren nodigde hij de aanwezige (Nederlandse) bedrijven uit om met "een oceaan aan innovatieve ideeën" te komen voor watermanagement, financiering, om waterverspilling en vervuiling tegen te gaan en om sanitaire voorzieningen en waterzuivering te verbeteren. "Zodat elke druppel telt."

De Nederlandse waterschappen en hun uitvoeringsprogramma Blue Deal worden in New York vertegenwoordigd door Luzette Kroon, bestuurslid van de Unie van Waterschappen. Zij vragen ondere andere aandacht voor het belang van beheer en onderhoud na investeringen in het waterbeheer. Daar schort het volgens Kroon nog wel eens aan.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw