secundair logo knw 1

De nieuwe fabriek van NX Filtration in Hengelo

Koningin Máxima opent 11 september de nieuwe fabriek van NX Filtration in Hengelo. Dat doet ze samen met Erik Roesink, oprichter en chief technology officer van NX Filtration.

De opening van de fabriek markeert een mijlpaal in de missie om innovatieve oplossingen voor waterzuivering wereldwijd toegankelijk te maken, schrijft NX Filtration in een persbericht. Het bedrijf heeft de ambitie om met patenteerde holle vezel nanofiltratie-membranen een wereldspeler te worden op het gebied van membraantechnologie. Grootschalige productie van membraanmodules in Hengelo is een belangrijk element in de langetermijnstrategie van het bedrijf.

De fabriek heeft een productiecapaciteit van 50.000 membraanmodules per jaar, met de mogelijkheid om deze uit te breiden tot 120.000 modules. In het fabrieksontwerp staat duurzaamheid centraal, aldus NX Filtration. De fabriek heeft een eigen waterzuivering op basis van kanaalwater. Op het dak liggen 1.350 zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking. Daarnaast is er warmte- en koude-uitwisseling met een naburig datacenter en daarmee heeft de producent van holle vezel nanofiltratie-membranen naar eigen zeggen de primeur in Nederland.

Met de door NX Filtration ontwikkelde directe nanofiltratietechnologie kan vervuild water uit bijvoorbeeld rivieren, of zelfs afvalwater, in 'een eenvoudig maar robuust proces' worden opgewaardeerd tot drinkbaar water, stelt de producent. 

De membranen verwijderen micropolluenten (inclusief geneesmiddelen, medicijnen, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics uit water. Belangrijk kenmerk van de technologie is dat vervuild water in één stap wordt behandeld. Door de directe behandeling vervalt de noodzaak om flocculanten en coagulanten te gebruiken in de voorbehandeling, wat leidt tot een lage chemische reinigingsfrequentie. De membranen zijn energiezuinig, waardoor de CO2-voetafdruk kleiner is dan bij conventionele technologieën zoals omgekeerde osmose.

“Wij geloven dat de opening van onze fabriek niet alleen een mijlpaal is voor ons bedrijf, maar ook voor de bredere gemeenschap en industrie die in toenemende mate afhankelijk zullen worden van geavanceerde zuiveringstechnologieën voor hun watervoorziening", zegt Roesink in het persbericht.

Na de openingshandeling krijgt Máxima een rondleiding door de fabriek en gaat ze in gesprek met medewerkers en klanten. Afsluitend spreekt zij met de directie van NX Filtration en organisaties als drinkwaterbedrijven en waterschappen over de kansen en uitdagingen rondom schoon drinkwater.


LEES OOK
H2O Actueel: Amerikanen eren Erik Roesink voor ontwikkelen innovatieve membraantechnologie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.